SUSPENDIRAN

‘ZNALI SMO DA IMA OBITELJ I NE SMETA NAM TO’: Župljani peticijom traže povratak svećenika s troje djece

Nakon što je Đakovačko-osječka nadbiskupija suspendirala župnika u Soljanima, velečasnog Vinka Dubravca zbog toga što se otkrilo da je on oženjen, župljani traže povratak svog svećenika.

Kako je župnik Dubravac bio oženjen, živio je u suprotnosti s obećanjima koja je prihvatio kad se zaredio, a to je i dio kanonskog poretka Katoličke crkve, pa mu je vršenje svećeničke službe zabranjeno, a on je suspendiran. To je prvi takav slučaj na području županjske Posavine. Kad su vjernici čuli da je njihov župnik suspendiran, organizirali su potpisivanje peticije a se odluka o suspenziji povuče i da se Vinko Dubravac vrati u selo, piše Glas Slavonije.

‘Znali smo da ima obitelj, ali svejedno ga nisu trebali suspendirati’

Župljani kažu kako su znali da je svećenik oženjen i da u Osijeku ima obitelj, no to im ne smeta, ali im smeta činjenica da su baš uoči Božića ostali bez omiljenog župnika. Jedna je župljanka oz Soljana za Glas Slavonije rekla kako se sve dogodilo zbog toga što su ‘pojedinci iz sela potegli određene veze kako bi se župnika uklonilo’, a pita se kako je sve funkcioniralo godinama, a sada se Dubravca lišilo svećeničke službe.

Ona ga je opisala kao posvećenog župi, a rekla je i da je često pomagao potrebitima i bolesnima.

Bio rastrgan između svećeničke dužnosti i obitelji

Neki ipak nisu imali tako dobro mišljenje o župniku Dubravcu. Oni ističu da nije mogao dobro obavljati svoju dužnost zbog toga što je imao obitelj, zbog koje je često izbivao.

Vinko Dubravac sada kaže da utjehu pronalazi u Isusu, a suspenziju, kaže za Glas Slavonije, nije očekivao. Kaže da je sve što je radio, radio iz ljubavi i pritom nikoga nije uvrijedio, a jedini mu je grijeh taj što ima obitelj.

No tu je obitelj stekao nakon što se zaredio. S nevjenčanom suprugom sada ima troje djece.

‘Doveden sam pred svršen čin, ali glas vapijućeg u pustinji nitko ne može, neće i ne želi slušati’, rekao je suspendirani svećenik.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr