Trenutno je u Hrvatskoj najveća zaposlenost još od 2010. godine. Najveći je broj zaposlenih u Hrvatskoj bio 2008. godine, a sada je taj broj za 107 tisuća manji.

U Hrvatskoj je u veljači zabilježeno 173.000 nezaposlenih građana, ili njih 5.000 manje nego mjesec ranije. Nezaposlenost je na godišnjoj razini smanjena 2,4 posto, a naša je zemlja prema podacima Eurostata imala jedan od najvećih padova nezaposlenosti na godišnjoj razini.

Znači li pad nezaposlenosti i više zaposlenih?

Najmanje je nezaposlenih zabilježeno u Češkoj (2,4 posto), u Njemačkoj ih je bilo 3,5 posto, a hrvatska je stopa nezaposlenosti pala na 9,6 posto, piše Večernji list. U te podatke ulaze svi oni koji su u tom razdoblju radili, a nezaposleni nisu samo oni koji su prijavljeni u državnu evidenciji. Radi se o 9500 nezaposlenih manje jučer nego na posljednji dan prosinca 2017. godine. U siječnju i veljači ove godine oglašeno je 50 tisuća radnih mjesta, a 24,5 tisuće radnika dobilo je posao preko burze. Jučer je na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković rekao da pad nezaposlenosti u Hrvatskoj znači i veće zapošljevanje, no prema službenim brojkama, u Hrvatskoj se nakon ulaska u Europsku uniju broj radno aktivnih stanovnika smanjio za 160 tisuća, većinom zbog velikog iseljavanja.

Najveća zaposlenost od 2010. godine

Oni ljudi koji su odselili iz Hrvatske u inozemstvo više nisu na našoj burzi rada, a osim toga, smanjen je broj nezaposlenih i zbog starenja stanovništva. Tu je i početak sezonskog rada, piše Večernji list. Ipak, kada se isključe sezonska zapošljavanja, ravnomjernim rasporedom podataka tijekom cijele godine, prema podacima Macro Huba sa zagrebačkog ekonomskog fakulteta, trenutno je u Hrvatskoj najveća zaposlenost još od 2010. godine. Najveći je broj zaposlenih u Hrvatskoj bio 2008. godine, a sada je taj broj za 107 tisuća manji. Macro Hubovi podaci pokazuju da se nezaposlenost u Hrvatskoj smanjuje, ali sporije nego što je to bio slučaj do početka 2017.