Znači li kišno ljeto da će zima obilovati snijegom? Evo što kažu stručnjaci

Zbog poplava koje su harale Hrvatskom tijekom proljeća i ljeta zbog velikih količina kiše, građani se pitaju znači li to da nas čeka zima u kojoj ćemo biti zatrpani metrima snijega.

2.10.2014.
10:40

Meteorolozi su vrlo oprezni i kažu kako se precizne prognoze mogu davati tek do 15 dana unaprijed te kako kišno proljeće i ljeto ne znače i zimu s oborinama.

Olako se izlazi sa sezonskim prognozama, iako su one prije bile čak strateške tajne informacije država

"Ono što mi u ovom trenutku vidimo za sljedeća tri mjeseca, ne odstupa od normale. No to ne znači da do odstupanja ipak neće doći. Danas se olako izlazi sa sezonskim prognozama, iako su one prije bile čak strateške tajne informacije država. Stupanj točnosti takvih prognoza prilično je nesiguran da bismo s njima izlazili kao službenom prognozom", objašnjava dr. sc. Vlasta Tutiš, voditeljica Sektora za vremenske analize i prognoze DHMZ-a za Glas Slavonije.

Velike količine snijega nije se usudio prognozirati ni osječki meteorolog Željko Lazanin, koji napominje i kako ovo ljeto u Osijeku nisu obilježile prevelike količine kiše, već njihov karakter.

Uzročno-posljedične veze koja bi rekla - ljeto je bilo kišno, pa će biti i zima, nema

"Treba reći kako Osijek nije bio dio poplavnog područja, ali ni poplave u ostalim dijelovima Slavonije nisu posljedice kiša koje su ovdje pala. One su se ovdje dogodile, ali kiša je pala na sjeverozapadu Hrvatske. Ono što je bilo atipično u Osijeku ove godine je to što su tijekom ljeta izostala tako tipična dugotrajna sušna razdoblja. Za ljeto u Osijeku simptomatično je da imamo kratke pljuskove, po 20 minuta, a znamo li da ljetni dan traje i do 16 sati, to je beznačajno. No ove godine imali smo kiše koje su trajale i po tri dana. U slučaju kada bismo ovoliko padalina imali u zimu, imali bismo i priličnu količinu snijega. No uzročno-posljedične veze koja bi rekla - ljeto je bilo kišno, pa će biti i zima, nema", kazao je Lazanin.

http://www.glas-slavonije.hr/248673/3/Bude-li-ove-zime-snijega-koliko-je-ljetos-bilo-kise-bit-cemo-zatrpani

Možda će te zanimati

SVE TAJNE ZAGREBAČKE STRIPTIZETE /

'Političari su izuzetno neugodni, stalno dobivam bizarne ponude. Jedna je bila posebno jeziva...'

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali