Jedno od najvećih iznenađenja je da će Domovinski pokret predložiti Zlatka Hasanbegovića za potpredsjednika Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina premda se u svojoj dosadašnjoj političkoj karijeri zalagao za smanjivanje njihovih prava, javlja Jutarnji list. Taj Odbor je tradicionalno pripadao predstavnicima manjina a vodio ga je Milorad Pupovac.

"Ja sam inzistirao na ovom Odboru, moram imati nekakvu zanimaciju naredne četiri godine. Dvoumio sam se između Odbora za ravnopravnost spolova i ovog za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Što je tu čudno? Ja sam korifej ljudskih prava i prava nacionalnih manjina, bio i ostao. Zanima me redistribucija novca poreznih obveznika, ono što Josipović naziva etnobiznisom", rekao je Hasanbegović za Jutarnji list.

Na pitanje kako im je ta ideja prošla među opozicijom konstatirao je da je "SDP tanak s mandatima" i da ne može imati sve odbore.

Ostali prijedlozi DP-a

"DP predložit će Hasanbegovića i Stjepu Bartulicu za mjesta dopredsjednika kluba DP. Na predsjedničko mjesto Odbora za obitelj, mlade i sport bit će predložena Karolina Vidović Krišto dok će za predsjedništvo Odbora za lokalnu i područnu samoupravu bit predložen Ivan Penava", javljaju iz Domovinskog pokreta.

Na dopredsjedničko mjesto u Odboru za poljoprivredu predložiti će Ružicu Vukovac, a Hasanbegoviću je uz Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, ponuđeno i mjesto dopredsjednika u Državnom odvjetničkom vijeću.