TKO MOŽE - NEKA POMOGNE

ŽIVOTNI PAKAO USRED ZAGREBA: Bolesna majka s djecom gladuje u baraci, imaju rane na ustima od prljave vode

Tihana Kučiš (27) iz Plinarskog naselja u Zagrebu ima tumor na lijevom jajniku i trenutačno prima kemoterapiju zbog koje neće moći raditi sljedeće dvije godine. Tihana živi s nevjenčanim suprugom Smajom te njihovo šestero djece u jednoj sobi u trošnoj baraci u Zagrebu, piše 24sata.

‘Baraka u kojoj živimo ima svega 22 kvadrata. Ovdje nemamo adekvatne uvjete za život. Sve što želim za svoju djecu je normalan dom, da su nahranjena i da se više ne razbolijevaju. Nedostaju nam hrana, odjeća i obuća za djecu te namještaj’, rekla je Kučiš.

Od dvije sobe griju jedino dnevni boravak u kojem provode najviše vremena. Djeci razvuku kauč, dok ona i suprug spavaju na podu. Vodu iz slavine ne smiju piti jer je puna pijeska, zbog čega djeci izbijaju rane na ustima. Žive od 2800 kuna socijalne pomoći, a hrane se u pučkoj kuhinji.

Često su gladni

‘Ovo nije život, ovo je životarenje. Jako često ostanemo gladni. Djeca se nemaju gdje okupati, kupaonica je u jako lošem stanju. Zimi je užasno hladno, a mi umjesto prozora imamo šperploču. Želim da djeca imaju pravi dom i normalne uvjete za život’, rekla je Tihana.

Djeca Amela (8), Gabrijel (10) i Gabrijela (13) idu u osnovnu školu, a najstariji Sandi (14) u srednju školu. Djeca dobivaju same petice i četvorke. Dvanaestogodišnja Sandra je dijete s teškoćama u razvoju, stopostotni je invalid. Pohađa odgojno-obrazovni centar Osnovne škole Nad lipom.

Uvjeti za život su grozni.

Žive od socijalne pomoći

‘Čak ni vodu iz slavine ne smijemo piti jer je puna pijeska i bakterija. Potrebno im je ono najosnovnije, da imaju hranu, odjeću i obuću…. Ne treba nam mnogo. Znamo da je danas svima teško. Dobri ljudi, ako možete, pomozite! Samo hoću da mi djeca imaju što jesti i da budu na toplom’, rekla je Tihana, koja s obitelji živi od socijalne pomoći, za 24sata.

Oni koji žele pomoći mogu je kontaktirati na telefon 097/6002480, a stvari možete donijeti na adresu Plinarsko naselje 14, 10000 Zagreb.

Povratak na Net.hr