'VAŽNA JE MOTIVACIJA'

ŽIVOT ZATVORENIKA OSUĐENIH NA DUGOGODIŠNJU ROBIJU: ‘S njima se radi jako dugo, temeljno s rehabilitacijom’

‘Kazne dugotrajnog zatvora nisu novost, oko 120 osoba u Republici Hrvatskoj služi kaznu zatvora dužu od 20 godina, a 10 od 40 godina. Pri tome ima 6 osoba mlađih od 30 godina koji imaju služe kazne duže od 20 godina’, rekla je ravnateljica Uprave za zatvorski sustav

Danas je na Županijskom sudu u Splitu sutkinja Višnja Strinić pročitala presudu Filipu Zavadlavu, koji je proglašen krivim za trostrukog ubojstva 11. siječnja 2020. te je dobio jedinstvenu kaznu zatvora od 40 godina. Zavadlav je za svako ubojstvo dobio po 15 godina zatvora te dvije godine za dovođenje u opasnost života, tijela i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

Prva žena zatvorskog sustava, ravnateljica Uprave za zatvorski sustav, Jana Špero za RTL je rekla kako izgleda život osuđenika na dugogodišnju robiju. “Kazne dugotrajnog zatvora nisu novost, oko 120 osoba u Republici Hrvatskoj služi kaznu zatvora dužu od 20 godina, a 10 od 40 godina. Pri tome ima 6 osoba mlađih od 30 godina koji imaju služe kazne duže od 20 godina”, rekla je Špero te dodala da se kaznionice dijele na 3 tipa po sigurnosti. “Kod ovakvih dugogodišnjih kazni uvijek se radi o kaznionicama zatvorenog tipa, život zatvorenika je prilagođen tome da će dugo boraviti – u Hrvatskoj su to Lepoglava i Glina. Tamo imaju osoblje koje zna raditi s ljudima koji su tako dugo u zatvoru”, rekla je.

FILIP ZAVADLAV JE KRIV! Za trostruko ubojstvo u Splitu izrekli mu jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora; Sutkinja obrazložila presudu

Sa zatvorenicima se radi od prvog dana

Ravnateljica Uprave rekla je kako se za svaku osobu koja u Hrvatskoj služi kaznu radi individualna procjena te se gleda sve što je bitno te hoće li netko biti sam u ćeliji. “Bit će navedeno sve potrebno i sigurnosni rizici – s kim će boraviti i slično. S njima se radi jako dugo, temeljno s rehabilitacijom. Prvi dan počinjemo raditi s njima da kad izađu budu pravi građani. Terapije uključuju i rad na dobrovoljnoj osnovi”, dodala je.

Špero je rekla kako je pravosudna policija 24 sata na odjelima, te budući da su najviše sa zatvorenicima upravo oni imaju ogromnu ulogu u njihovom životu. “Imamo tretmansko osoblje koje je fantastično. Imamo i strukovne učitelje koji ih uče vještinama – različite radionice imaju kao opciju. Osim naših programa imamo i s nevladinim sektorom i raznim organizacijama koje pomažu u toj edukaciji. Važna je motivacija da ih uključimo u što više obrazbe kad izađu iz zatvora”, zaključila je Špero.

Povratak na Net.hr