'REKLI SU DA NE SMIJEM, ALI...'

ŽIVOT GA NIJE MAZIO; Đuri je kuća stradala u potresu, kontejnera nema, a živi od 800 kn: ‘Uđem unutra, naložim jer mi je hladno, kuhao sam…’

‘Meni bi odgovarao samo kontejner pa bih ja to popravljao koliko mogu. Snalazim se s mirovinom od 800 kuna’, kazao je Đuro Mraković iz mjesta Vlahović kod Gline

Đuro Mraković, stanovnik mjesta Vlahović u Glini, ispričao je za N1 kako dok čekaju naručene kontejnere ulazi u kuću, usprkos tome što je oštećena potresom, ne bi li se zagrijao. “Ne da se ništa napraviti s kućom, rekli su da se ne smije ni ulaziti. Pokušao sam nešto popraviti pa sam odustao. Uđem unutra, naložim jer mi je hladno, kuhao sam hladetinu. Nije me strah.”

Kaže da spava u Sisku kod Dunje koja ima jednosobni stančić. “Svaku večer me vozi tamo, ujutro se vratimo. Tražio sam kontejner na sve strane. Svi su obećali. Kad će biti, vjerujem da hoće, ne znam kad. Moram biti strpljiv”, dodao je.

STATIČAR O POSLIJERATNOJ OBNOVI: ‘Oštećene kuće građene su mahom nestručno, po metodi sam svoj majstor’

‘U PRVOM PLANU NAM JE BORBA ZA SVAKOG ČOVJEKA’; Dumbović nakon sastanka s Milanovićem: ‘Mora se odgovarati za propuste’ 

Ne očekuje puno od obnove

Od obnove iskreno kaže da ne očekuje puno. “Nije me baš život mazio, ne znam. Vidjet ćemo. Nekako ću se snaći. Ako dobijem kontejner, dobro. Možda sam probam nešto od te cigle, možda netko pomogne. Nemam sad nikakvog plana. Država vjerojatno nije bila spremna za ovakve slučajeve.”

Mraković tvrdi da njemu osobno kolektivni smještaj nisu ponudili. “Ne mogu odavde ići. Meni bi odgovarao samo kontejner pa bih ja to popravljao koliko mogu. Snalazim se s mirovinom od 800 kuna.”

Dunja Martinović je rekla za N1 kako je njezina drvena kuća manje stradala u potresu. “Otišao je krov, ali se saniralo, došli su dečki iz Bosiljeva. Bitno je da unutra ne kisne ništa, ali čekamo proljeće, sad ne možemo ništa dok snijeg pada. Ljudi su nas sa svime opskrbili. Svjesni smo da ništa ne može biti gotovo za pet dana. Teško je ljudima s malom djecom.”

GLINI PRISTIGLA VELIKA POMOĆ: U deset dana nakon potresa uplatili su im 2,2 milijuna kuna donacija

Povratak na Net.hr