REVOLUCIONARNE PROMJENE

ŽIVI ZID PREDSTAVIO PRIJEDLOG ZAKONA O HRT-u: Ukidanje RTV pristojbe i financiranje javne televizije iz državnog proračuna

Želimo da se i HRT tako financira s 0,7 posto prihoda, a kako bi proračun rastao, tako bi rasla i sredstva za HRT pa bi na kraju imao daleko veća sredstva nego što ih ima sada.

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić u srijedu je predstavio prijedlog Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji, kojim se predviđa ukidanje RTV pristojbe i financiranje javne televizije iz državnog proračuna.

Pernar: ‘Revolucionarne promjene za građane’

Na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru Ivan Pernar najavio je da Živi zid šalje u saborsku proceduru svoj 13. zakonski prijedlog, koji će donijeti revolucionarne promjene za građane, jer se ukida RTV pretplata. “Naš prijedlog spašava građane ne samo od RTV-pretplate nego i od troškova koji iz nje proizlaze, odnosno, ovrha”, ustvrdio je Pernar istaknuvši da je HRT godišnje slao preko 100.000 ovrha, čiji je trošak uvijek značajno nadilazio iznos pretplate.

Veliki trošak stvaraju i pravne službe HRT-a, te inkasatori, a ovim se zakonskim prijedlogom to zaustavlja, pojasnio je Pernar. Prema zamisli Živog zida, HRT bi se financirao s 0,7 posto planiranih proračunskih prihoda, što bi u 2018. godini iznosilo 900 milijuna kuna. “Ovim zakonom prebacujemo financiranje HRT-a s građana na državu. Na kapitalnom računu HNB-a, odnosno, zadržanoj dobiti ovog trenutka nalazi se 17 milijardi kuna, a mi predlažemo da se 900 milijuna kuna potrebnih za provedbu zakona uzme s kapitalnog računa HNB-a, odnosno da se mrtvi kapital stavi u funkciju”, kaže Pernar.

‘Podizanje gledanosti i bolje uvjete za rad i veće plaće zaposlenicima’

Branimir Bunjac ustvrdio je da Živi zid time želi poboljšati rad HRT-a kako bi mogao ispuniti funkciju javne televizije. Njime želimo postići podizanje gledanosti i bolje uvjete za rad i veće plaće zaposlenicima na HRT-u, dodao je Bunjac. Predloženi model provodi se već u nekoliko država, poput Rumunjske koja je od veljače ove godine ukinula plaćanje RTV-pretplate, te se javna televizija financira direktno iz proračuna, rekao je Bunjac. ‘Želimo da se i HRT tako financira s 0,7 posto prihoda, a kako bi proračun rastao, tako bi rasla i sredstva za HRT pa bi na kraju imao daleko veća sredstva nego što ih ima sada’, poručio je Bunjac.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr