Zabijelila se Hrvatska

POGLEDAJTE KAKO IZGLEDA SLJEME POD DEBELIM SNIJEGOM: Evo kakvo nas vrijeme čeka ovih dana

Dok je danas većina građana kad je pogledala kroz prozor ugledala prizore snježne idile ili kišovitog vremena, za vikend bi nas ipak trebale poslužiti bolje vremenske prilike. Do kraja dana očekuje se, pak, razvedravanje.

Kako su meteorolozi i predviđali snijeg je zabijelio unutrašnjost zemlje. Prema podacima od 7 sati ujutro snijeg pada u Lici i Gorskom Kotaru te u Slatini, Virovitici, Daruvaru, Bjelovaru, Kutini, Sisku, Novoj Gradiškoj dok se prema istočnoj Slavoniji sve više spominje susnježica ili Kiša. Temperature se mahom kreću od 1 do 3 stupnja Celzija.

Na Sljemenu prema podacima DHMZ-a ima 40 centimetara snijega, od čega je 28 centimetara svježeg.

Ujedno je to dobra vijest za skijaše – uprava skijališta je objavila da za vikend otvara staze. Skijalište je objavilo da se ne otvara danas jer se do vrha uopće ne može – ceste su zbog odrona i stabala zatvorene sa svih strana, a vatrogasci i djelatnici Hrvatskih šuma ubrzano rade na tome da uklone zapreke.

Nešto toplije je naravno na moru. Susnježica i snijeg također su zabilježeni u okolici Zagreba i u samom gradu, dok je Sljeme već u potpunosti u pravoj snježnoj idili. U Dalmaciji i u Istri mahom je oblačno ili pada kiša, dok primjerice na Palagruži i Lastovu puše snažan vjetar.

Do kraja dana razvedravanje

Iz DHMZ-a ističu kako se prestanak oborina očekuje sredinom dana, a potom se očekuje i razvedravanje. Kiše potom još može biti na jugu i istoku zemlje. Na Jadranu se očekuje umjerena i jaka, mjestimice i olujna bura, prema otvorenome sjeverozapadnjak, na južnom dijelu prijepodne jugozapadnjak. Temperatura zraka u unutrašnjosti uglavnom od 1 do 7, u gorju malo niža. Na Jadranu od 7 do 12 °C.

VAKULA U STIHOVIMA NAJAVIO VELIKU PROMJENU VREMENA: ‘Sutra ćemo vidjeti atmosfere silu!’

Pažnja u prometu

Iz HAK-a upozoravaju na zimske uvjete na cestama u Gorskom kotaru, Lici, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj (Zagrebačka i Karlovačka županija) i dijelu Slavonije. Ostali su kolnici u zemlji, navode, skliski. Detalje o cestama za koje je potrebna zimska oprema možete pogledati na stranicama HAK-a, gdje također napominju da je zbog snijega i vjetra zatvorena Sljemenska cesta sa zagrebačke strane od Blizneca do vrha, a zimski su uvjeti na ŽC2219 Sljemenskoj cesti (sa zagorske strane) od Doma obrtnika (8. km) prema vrhu. Od podnožja (Pila) do 8. km (Dom obrtnika) cesta je prohodna za sva vozila.

KAOS U PROMETU: U prekidu željeznički promet kod Zagreba, na dvije autoceste prevrnuti kamioni, zatvorena A4 prema jugu

Vikend sunčaniji

Vikend pred nama, kako sada meteorološke slike pokazuju, mogao bi u jednom dijelu zemlje u potpunosti biti lišen oborina. HRT je jučer navečer objavio kako je u subotu kiša moguća tek u gorskim predjelima i unutrašnjosti Dalmacije. Temperatura će se kretati od 7 do 14 stupnjeva Celzija. U nedjelju se u unutrašnjosti očekuje promjenjivo vrijeme, a kiše ne bi trebalo uopće biti tek u središnjoj Hrvatskoj. Temperature će se kretati od 9 do 13 stupnjeva.

Promjenjivo s kišom bit će na moru i u subotu i u nedjelju. Temperature će se kretati od 11 do 14 stupnjeva Celzija.

STIGLA VELIKA PROMJENA VREMENA: Snijeg pao i na moru, pogledajte snimku mećave na Biokovu

Povratak na Net.hr