ZGROZENI PACIJENTI 'Moramo na kemoterapije, a pauk nam dize auta iako nema parkinga'

Boravak na Odjelu onkologije sam je po sebi jako stresan. Hrpa nalaza, teske dijagnoze i terapije jos su stresnije ako se i komunalni nered uplete u cijelu pricu, pa vam pauk digne auto dok cekate prvu kemoterapiju.

”Zurio sam u bolnicu srediti dokumentaciju za prvu kemoterapiju koja me cekala taj isti dan poslijepodne. Pocetak tjedna, devet sati ujutro, obisao sam nekoliko puta oko bolnice na Firulama i nigdje slobodnog parkirnog mjesta. Vec sam imao tri operacije, i nisam mogao ostaviti auto na drugom kraju grada. Stoga sam parkirao na rubniku u Spincicevoj ulici, u blizini klerikata, ciji je parking takoder bio pun. Nekoliko sati kasnije, kada sam konacno dobio svu potrebnu dokumentaciju, htio sam otici kuci prije povratka u bolnicu, ali automobila nije bilo. Ostao sam sokiran, ali sto cu.

Srecom, imao sam koga nazvati da me prebaci na Pujanke. Platio sam 450 kuna, 300 kuna za premjestanje vozila i jos 90 kuna PDV-a. Dobio sam auto natrag, ali nikako se nisam mogao smiriti. Nazvao sam ured prometne policije da ih upozorim kako nije humano dizati aute oko bolnice koja nema parking potrebnih kapaciteta, ali spustili su mi slusalicu. Zatim sam zvao i tvrtku ‘Hvidra’ d.o.o. kako bi i njima obratio pozornost na ovaj problem, ali sluzbenik mi je hladnokrvno odgovorio da moraju i oni od necega zivjeti. E tada sam uistinu ostao zatecen”, posvjedocio je Slobodnoj Dalmaciji zgrozeni Splicanin koji napominje, svoju pogresku priznaje.

U gradu nedostaje od 30 do 40 tisuca parkiralisnih mjesta

”Nepropisano sam parkirao, priznajem, i neka sam i platio kaznu. Problem je sto se pauk sluzba vraca i nekoliko puta kroz jutro, i to bas u krugu bolnice dizati vozila, koja ne smetaju direktno odvijanju prometa. Odvezli su i automobil pacijenta iz Sibenika. A kako ce taj covjek, nakon tretmana u bolnici, doci do Pujanki? Zna li uopce gdje ici, je li ponio novac sa sobom? Govorim o najtezim bolesnicima, a osiguranog parkinga za njih nema! Ispred onkologije je samo nekoliko rezerviranih mjesta za invalide, a u nasoj bolnici gravitiraju bolesnici iz cijele zupanije, pa i sire. Krajnje je vrijeme da se ovaj problem vec jednom rijesi”, kaze pacijent.

Prema rjesenju Prometne policije, zakonska osnova za premjestanje vozila u ovom slucaju je nedovoljan slobodan prolaz, buduci da je manji od sto centimetara, pa pjesak prilikom kretanja mora silaziti na kolnik ili drugu povrsinu. Ipak, u Splitu nedostaje od 30 do 40 tisuca parkiralisnih mjesta, a u nekim podrucjima grada, posebno oko bolnice, iznimno se tesko parkirati.

”Upravo zbog ovakvih situacija imamo dogovor i u samom krugu bolnice ne dizemo vozila. Jedino u slucaju zakrcenih prolaza ili ako ne moze proci hitna ili vatrogasci, po pozivu interveniramo. No, sto se tice okolnih ulica, poput Ulice Ivana Zajca ili Spinciceve, pozivamo gradane da pripaze jer ih moramo pokriti kao i svaki drugi dio grada. Naravno, sve radimo u suradnji i po naputku prometne policije”, rekao je Marko Bartulic, direktor ‘Hvidre’ d.o.o.
http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/276921/Default.aspx

Povratak na Net.hr