ZET uvodi novi način plaćanja prijevozne karte

ZET od sljedećeg mjeseca testno uvodi novi model naplate prijevoza. Riječ je o M-prijevozu kojim žele stati na kraj švercanju i onemogućiti dijeljenje jedne SMS-om kupljene karte putem Facebooka, a na koju se onda vozi veći broj građana.

Novi model funkcionirat će na sljedeći način – svaki će putnik dobiti vrijednosnu kartu sa svojim PIN-om. Pri slanju poruke više se neće upisivati ZG, već jedinstveni broj s vrijednosne karte.

“Nakon što se pošalje broj s kartice, korisnik će se za ulaska u vozilo i registrirati svojom karticom na postojećim uređajima. Kontrolor tako ubuduće više neće pregledavati mobitel, već PIN s vrijednosne karte”, kazao je glasnogovornik ZET-a Tomislav Jurić za Večernji list.

Još nije definirano hoće li vrijednosna karta s PIN-om biti besplatna iako najvjerojatnije hoće, kao ni gdje će se moći preuzeti. Cijena prijevozne karte pak ostaje ista – 12 kuna na kiosku, 12 kuna putem SMS-a ili M-prijevoza i 15 kuna ako se karta kupi u tramvaju ili autobusu.

Ipak, novi model ne znači odmah i ukidanje kupnje karte putem SMS-a. Kako je kazao Jurić, kupovinu karata preko SMS-a će zadržati zbog ‘komfora putnika koji taj servis koriste odgovorno’ te zbog znatnog broja prodanih karata. Naime, mjesečno se putem SMS-a kupi više od 200 tisuća karata, što je ZET-u zarada od dva milijuna kuna.

Povratak na Net.hr