SVAĐA U PARLAMENTU

BURNA RASPRAVA, PUPOVAC NAPUSTIO SABORNICU! HDZ: ‘Neće nam on određivati pravila u državi’

Izvješće o radu Programskog vijeća HRT-a za 2014., te o provedbi programskih načela i obveza javnog servisa utvrđenih zakonom i ugovorom s Vladom, izazvalo je u četvrtak u Hrvatskom saboru žestoku raspravu koju je napustio Milorad Pupovac (SDSS), prozivajući predsjednika Sabora Željka Reinera da ga je pokušao cenzurirati.

“Izvješće Programskog vijeća pred zastupnike je stiglo s negativnim mišljenjem Vlade, ali i matičnog saborskog Odbora za medije. Vijeće u 2014. godini nije ispunilo zakonom propisane zadaće i Vlada drži da ne može dobiti pozitivnu ocjenu”, kazala je zamjenica ministra kulture Ana Lederer.

Vlada izvješću zamjera nedorečenost i nepotpunost, sa čime se nije složio Pupovac.

NASTAVAK ČISTKI NA HRT-u, OTKAZALI SURADNJU I SILVANI MENĐUŠIĆ: ‘Ne pravimo se blesavi, znamo zašto je ukinuta moja emisija’

Čistke i cenzura

“Vladino je obraloženje šturo, iz njega se ne vidi što je bilo dobro, a što loše”, kaže Pupovac koji se referirao i na aktualne događaje na HRT-u tvrdeći da su smjene urednika protuustavne. “Izbori nisu revolucija i prevrat i ne možemo se tako odnositi prema javnoj televiziji”, rekao je Pupovac spominjući pojave cenzure.

HRT je, tvrdi, zabranio snimanje Kulturnjaka 2016., ni riječi nije bilo o prekrivanju Kožarićeva Sunca 10. travnja, o Sedlarovu filmu o Jasenovcu, samo HRT od nacionalnih televizija nije prekinuo program zbog napada u Bruxellesu…

Reiner je pozvao Pupovca da vodi računa o temi i spočitnuo mu da je povrijedio Poslovnik polemizirajući s njim, pa je SDSS-ov zastupnik napustio govornicu, a potom i sabornicu.

“Predsjednik Sabora hoće me cenzurirati”, objasnio je Pupovac novinarima razloge odlaska.

HRT NE ODUSTAJE OD OTKAZA POZNATOM NOVINARU: Sada su pronašli još jedan razlog da ga maknu?

‘Pupovac neće određivati pravila u ovoj državi’

Josip Borić (HDZ) nije imao razumjevanja za Pupovčev potez.

“Zastupnik mora imati snage otrpiti kritiku, kolega je izgovorio puno toga, pa i neistina i insinuacija”, rekao je Borić poručivši Pupovcu da “neće određivati pravila u ovoj državi”.

“Danas se govori o cenzuri i otkazima, a zaboravlja se da je Domagoj Novokomet smijenio 40 urednika, nakon dolaska Gorana Radmana ukinuto je ‘Otvoreno’, jedina emisija gdje su se mogli sučeliti stavovi, nakon sinergije s Pantovčakom nestaju emisije o Domovinskom ratu”, naveo je Borić.

I Andrija Mikulić (HDZ) spomenuo je “Bartolemejsku noć” na HRT-u, kada je istodobno smjenjeno četrdesetak urednika. “Da sam na mjestu kolege plakao bih, ali od radosti, jer nakon dugo vremena gledamo pravu HRT”, ustvrdio je Mikulić.

PERFORMANS U SABORU: Karamarko i Orešković dobili poklone, šef HDZ-a nije bio oduševljen

ZASTUPNICI IZREŠETALI VLADU PITANJIMA: Pročitajte kako je tekla uzbudljiva rasprava u Saboru

Povratak na Net.hr