DRUGI OVAKAV PRIMJER

ŽENSKI GEJ PAR IMA RAZLOGA ZA SLAVLJE: Žena iz BiH dobila hrvatsko državljanstvo zbog partnerice Hrvatice: ‘Presretne smo!’

‘Želimo da se zna da smo dobivenim još jednim državljanstvom temeljem životnog partnerstva, kao država napravili dodatan korak naprijed’

Prva osoba koja je dobila hrvatsko državljanstvo temeljem životnog partnerstva s Hrvatom je srpski aktivist Ivan Zidarević. On je državljanstvo dobio u rujnu, a sada je hrvatskom državljankom postala i žena iz BiH čija je partnerica Hrvatica.

“Presretne smo! Obavijest o dobivenom državljanstvu nam je stigla ovih dana, slavimo jer će odsad administrativno stvari ipak biti lakše, jednostavnije, i zato što nam je ovo državljanstvo bila velika želja. Moja je životna partnerica sad već više od pet godina neprekidno u Hrvatskoj, ovdje je zaposlena, imamo lijep život, stekla je sve uvjete za državljanstvo, i evo ga sad i dobila.

Proceduralno je sve teklo u redu, štoviše odlično, zato želimo zahvaliti institucijama u županiji, policiji, koja je sve odradila korektno i profesionalno. Nismo imale nikakvih neugodnih iskustava, dapače, svi su, na svakom koraku, bili izuzetno ljubazni i susretljivi”, kazala je za 24sata žena s područja Primorsko-goranske županije čija je životna partnerica iz BiH dobila hrvatsko državljanstvo na temelju životnog partnerstva.

‘Ovime smo kao država smo napravili dodatan korak naprijed’

Godine 2014. donesen je Zakon o životnom partnerstvu i time su istospolnim parovima omogućena sva bračna prava koja imaju heteroseksualni parovi. Iako ove žene ne žele javno istupati u medijima bez obzira na to što njihova bliska okolina zna da su one u životnom partnerstvu, ipak žele da se jedva stvar zna.

“Želimo da se zna da smo dobivenim još jednim državljanstvom temeljem životnog partnerstva, kao država napravili dodatan korak naprijed. To nas čini sretnima jednako kao što smo sretne iz privatnih razloga”, rekle su žene  za 24sata.

Povratak na Net.hr