banner

DISKRIMINACIJA

ŽENA IZ ZAGREBA SAZNALA DA JOJ DIJETE IMA AUTIZAM PA DOBILA OTKAZ: Obrazloženje njenog poslodavca je užasno

‘Kako poslodavac nema straha od sankcija nakon ovako sročenog obrazloženja otkaza?’, pita se Lidija Bonačić-Krešić, dugogodišnja aktivna članica Udruge roditelja djece s posebnim potrebama ‘Put u život’ – PUŽ

Majka maloljetnog djeteta koje ima trajne zdravstvene probleme, autizam, zbog kojih “nije u mogućnosti biti u cijelosti posvećena poslu već djeluje odsutno i uplašeno”, kako stoji u obrazloženju Poslodavca, dobila je otkaz kao prodavačica, a preslika obrazloženja objavljena je u Facebook grupi “Građanska inicijativa ‘Pomozimo djeci s invaliditetom'”.

Građanska inicijativa ‘Pomozimo djeci s invaliditetom’/Facebook

Gospođa koja je dobila otkaz ne želi istupati u javnost jer je taj slučaj sada iza nje, no Siniša Bosanac iz Građanske inicijative “Pomozimo djeci s invaliditetom”, koji je bio u kontaktu s gospođom, za Jutarnji list je kazao kako ovo nije izoliran slučaj te da većinom ovakvi otkazi prolaze u tišini.

Dok se skrivaju imena, stvari se neće mijenjati

“U ovakvim je slučajevima svakako potrebno zatražiti pravnu zaštitu. Dok god se skrivaju imena, stvari će se teško mijenjati”, kazala je i Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske.

Lidija Bonačić-Krešić, dugogodišnja aktivna članica Udruge roditelja djece s posebnim potrebama “Put u život” – PUŽ i majka mladića s teškoćama, kaže kako kada je riječ o redovitom otkazu u slučaju u kojem radnik nije u mogućnosti uredno izvršavati svoje poslove zbog određenih trajnih osobina ili sposobnosti, tada poslodavac nema zakonsku obvezu ponuditi radniku drugo radno mjesto. No, pita se kako poslodavac nema straha od sankcija nakon ovako sročenog obrazloženja otkaza?

Budući da sadržaj obrazloženja otkaza nije zakonski definiran, poslodavac je miran ako oštećeni radnik u zakonskom roku (15 dana) ne pokrene postupak zaštite prava i nakon toga u daljnjem roku (15 dana) ne tuži poslodavca, a mnogi od zaposlenika za ove rokove ni ne znaju.

NAKON PET MJESECI: Otkaz ravnateljici koja je autistično dijete stavila u kavez

Ljudi upućeni u ovu problematiku nerijetko kažu kako se zaposleni roditelji djece s teškoćama u razvoju nerijetko suočavaju s nerazumijevanjem, problemima, pa i diskriminacijom. A ne pomaže im ni sustav pun prepreka i birokracijskih apsurda.

Povratak na Net.hr