FOTO: / Tisuću prosvjednika u Vukovaru, novi prosvjed u srijedu

Prosvjedi u Vukovaru jučer su trajali do kasno u noć.

3.9.2013.
8:03
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U ponedjeljak u kasnim poslijepodnevnim satima na više mjesta u Vukovaru ponovno su postavljene dvojezične ploče koje čuva policija. To je ponovno okupilo prosvjednike, koji su ovoga puta pred policijskom postajom blokirali cestu.

Prosvjed je nastavljen i danas. Okupljanje je započelo u 9 sati, a spominjao se i mogući dolazak Thompsona. Iz Stožera su zaprijetili da će danas u Vukovar doći autobusi iz cijele Hrvatske.

Kronologija događaja u utorak:

12:45 Josića još nema na središnjem vukovarskom trgu. Pretpostavlja se kako je čelnik Stožera i dalje u županijskom odvjetništvu, stoga su se prosvjednici polako počeli razilaziti. Novo okupljanje najavljeno je za sutra u 10 sati.

12:15 Prema informacijama iz medija, 28 autobusa s prosvjednicima koji su htjeli doći u Vukovar zaustavljeno je na autocesti. Međutim, glasnogovornik Domagoj Džigumović iz PU vukovarsko-srijemske tvrdi da nema takvu informaciju.

11:30 Kako se doznaje, iz pritvora je pušten čelnik Stožera Tomislav Josić. Kolona prosvjednika u međuvremenu je narasla, te se sada procjenjuje da broji oko tisuću ljudi. Kolona se zaputila na središnji vukovarski trg, gdje se u 12 sati očekuje Josićevo obraćanje.

Prosvjednici danas neće skidati table

10:50 Kolonu prosvjednika nastavili su pratiti policajci. Došli su do vukovarske bolnice, gdje su se pomolili pred križem. Prosvjednicima se prije dolaska do bolnice obratio i dopredsjednik Stožera za obranu Drago Adžaga kazavši da se nada da će oni koji su ploče postavili, da će ih i maknuti da ne bi došlo do novih problema.

Danas, kaže, probleme neće raditi jer je u koloni zajedno s njima puno žena i djece. Naime, policija je navodno dobila dozvolu za uporabu sile budu li prosvjednici ponovno uništavali ploče.

10:25 Prosvjednici su došli do zgrade Centra za socijalnu skrb na koju je ploča s dvojezičnim natpisima postavljena danas prije podneva. Tamo ih je dočekalo nekoliko desetaka policajaca s desetak vozila. Oko zgrade Centra postavljene su i željezne barikade.

10:20 Nekoliko stotina okupljenih prosvjednika napustilo je Trg Republike Hrvatske, te ide prema zgradi državnog odvjetništva. Pretpostavlja se da se tamo i dalje na ispitivanju nalazi čelnik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić.

'Tko će investirati u grad ako od njega napravimo Bejrut?'

10:15 Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo danas je na konferenciji za novinare apelirao na građane Vukovara i branitelje da ne dozvole da grad postane Bejrut.

Ustvrdio je da ovo što se događa ima političku pozadinu jer da se HDZ i HSP dr. Ante Starčevića žure doći na vlast, a grad koriste kao političku tribinu. "Koji će investitor doći u grad ako od njega napravimo Bejrut?", zapitao se Sabo te pozvao na toleranciju, kako građane i branitelje, tako i svećenike.

9:45 Prosvjednici se okupljaju u centru grada, na Trgu Republike Hrvatske, te ih zasad ima dvije stotine. Očekuju obraćanje nekoga iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, nakon čega paniraju obići mjesta na kojima su jučer postavljene dvojezične table. Tvrde da neće biti agresivni.

9:30 Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo najavio je konferenciju za novinare u zgradi Gradskog poglavarstva u 10 sati.

Blokiran pristup HZMO-u i HZZ-u

9:15 Iz pritvora su puštena četvorica pritvorenika. Zadržan je vođa Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić. Uhićeni prosvjednici bit će kazneno prijavljeni.

9:00 Policija je blokirala pristup HZZ-u i HZMO-u na koji su postavljene ploče s dvojezičnim natpisima. Policijske snage pojačale su i kolege iz okolnih policijskih postaja.

Nalazite se u Vukovaru? Pratite prosvjede oko ćiriličnih natpisa? Šaljite nam svoje fotografije događaja iz Vukovara na vijesti@portal.net.hr.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali