KONZERVATIVNA REVOLUCIJA

ŽELJKA MARKIĆ USPJELA ODGOVORITI TEK IZ SEDMOG POKUŠAJA: ‘Danas žena koja ide na pobačaj nema informacije’

Željka Markić gostovala je u emisiji Točka na tjedan na N1 televiziji, gdje je, između ostalog, govorila o pobačaju, kontracepciji i konzervativnoj revoluciji.

Tek nakon što ju je novinarka čak sedam puta pitala koji je njezin stav o pobačaju, obzirom na kontroverze koje se vežu uz njezino djelovanje, Markić je nejasno odgovorila. Najprije je izbjegavala govoriti o svom stavu rekavši da je kontroverzno to što “nečije mišljenje postaje kontroverzno” te dodala da je u Hrvatskoj velik problem to što se napada onoga tko iznese to mišljenje.

‘Važno je ženama dati informacije’

Nakon toga opet nije sasvim jasno dala odgovor o svom stavu kada je riječ o pobačaju, već je počela govoriti o razlozima zbog kojig je organizirala “Hod za život”.

ZABRANA POBAČAJA NA USTAVNOM SUDU: Markićkina udruga opet u akciji, ministar Kujundžić im brzo odgovorio

“Smatramo važnim u Hrvatskoj pružiti potporu ženama, obiteljima i otvoriti raspravu o tome kada počinje ljudski život koristeći za to znanstvenu argumentaciju, a ne ideologiju, etiketiranje u medijima, napade kojima smo mi ustvari neprekidno izloženi. Dakle, ako vi imate situaciju da vam istraživanja pokazuju da 75 posto žena, koje su imale pobačaj kažu da su to učinile zato što su bile u ekonomskim poteškoćama i pod pritiskom okoline, onda mi očekujemo da hrvatsko društvo učini nešto da tim ženama pomogne, da one imaju priliku, ako one to žele, zadržati svoje dijete”, rekla je Željka Markić.

Markić dodaje i da je razočarana neprovođenjem najavljenih mjera koje bi trebale olakšati ženama ‘žongliranje’ između obitelji i karijere.

Nakon toga opet nije odgovorila na jasno pitanje “Koji je vaš stav?”, već je rekla da su stručnjaci iz klinika i bolnica stava da život počinje začećem. Ističe da žena mora imati pravo na iinformacije i potporu i dodaje da ona govori u ime 75 posto žena koje su napravile pobačaj iz razloga što nisu imale drugog izbora.

NA SKUPU ŽELJKE MARKIĆ: Izjednačili homoseksualnost sa zoofilijom i pedofilijom

“Danas žena koja ide na pobačaj nema informacije. Nije osigurano da ona dobije informaciju, nije osigurano da se s njom razgovara, nije osigurano da ona, ako je u ekonomskim poteškoćama, da za to dobije pomoć. Vi danas imate praktički nevladine udruge su one jedine koje ženama u poteškoćama, pet kuća koje je otvorio pater Glogović, dakle, crkvena jedna skupina, je otvorila sada kuće da bi te žene mogle roditi. To je neprihvatljivo”, ističe Markić dok ju novinarka Nataša Božić po sedmi puta pita smatra li da država treba zabraniti pobačaj.

željka markić

‘Priča o apsolutnoj zabrani služi samo da bi se spriječilo raspravu’

Tada je Željka Markić rekla da ne postoji niti jedna država u kojoj je pobačaj u potpunosti zabranjen. Priča o apsolutnoj zabrani služi samo da bi se spriječilo raspravu, smatra Markić.

‘Mi se nalazimo u jednom društvu postkomunističkom, posttotalitarnom, u kojem se neprekidno nastoji spriječiti mirna, argumentirana javna rasprava. I ja mislim da je jako važno da o tom sad razgovaramo’, ističe Markić za N1.

‘Nisam se obogatila na kontracepciji’

Razgovor je krenuo u smjeru kontracepcije. Na pitanje je li tvrtka kojoj je Željka Markić vlasnica ikad imala koristi od sponzorstva kompanija koje proizvode kontracepciju, Markić kaže – to je laž, i dodaje da njezina tvrtka nikad nije trgovala nikakvim lijekovima, pa ni kontracepcijskim sredstvima.

‘U IME OBITELJI’ TRAŽI: ‘Mediji šire mržnju i lažu o Željki Markić, zaštitite ju!’

Markić se osvrnula i na ukidanje praga od 10 posto za uvažavanje preferencijalnog glasa na izborima. To je nužno, smatra Markić, zato da bi političari bili što izravnije odgovorni glasačima.

c5beeljka-markic487

“Ako oni znaju da ulaze u Sabor zahvaljujući našim glasovima, da mi znamo, da ja znadem, Željka, za koga sam ja zaokružila i tko meni treba biti odgovoran,da onda odgovornost tog saborskog zastupnika u zalaganju za opće dobro neće biti prema šefu njegove stranke, koji ga je stavio na listu, a onda smo mi zaokružili tu listu, već biračima kojima je on odgovoran”, odgovara Markić i dodaje da bi bilo dobro preferencijalno glasovanje uvesti i u lokalnim izborima.

‘Nismo produžena ruka Crkve’

Bilo je riječi i o inicijativi koju provodi udruga Željke Markić, a kojoj je ime “Mama, tata i djeca – sve ostalo je nešto drugo”, kojom se isto rješenje koje je provedeno na referendumu u RH, provesti i na razini cijele Europske unije, kako je rekla novinarka Nataša Božić, no Markić je odgovorila da nije tako, već “inicijativa predlaže, da se dogovori oko toga, da kad se govori o braku, da se onda govori o onoj zajednici oko koje se sve zemlje članice slažu, a to je zajednica žene i muškarca”, rekla je Markić.

PISMO IZ HRVATSKE: Željka Markić podržala meksičke ‘obiteljaše’

Opovrgnula je i navode da njezinu udrugu U ime obitelji financira Crkva te da je udruga zapravo produžetak Crkve te je dodala da svećenici s oltara nisu pozivali vjernike da potpišu samo za njezin referendum, već i za, primjerice, onaj protiv prodaje autocesta.

Snimku gostovanja Željke Markić možete pogledati na stranicama televizije N1.

Povratak na Net.hr