BRIŠU SE OBJAVE?

ŽELJKA MARKIĆ TRAŽI REAKCIJU VLADE: ‘U najkraćem roku stanite na kraj cenzuri koju Facebook provodi u Hrvatskoj’

Željka Markić i njezina udruga U ime obitelji optužili su Facebook za cenzuru zbog, kako tvrde, brisanja objava hrvatskih građana kojima osporavaju presudu Haškog suda.

Udruga U ime obitelji uputila je danas dopis premijeru Andreju Plenkoviću, ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću te ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću u kojem ih poziva da u najkraćem roku osiguraju prekid, kako tvrde, cenzure koju u RH provodi Facebook.

“U ime obitelji posljednjih dana stižu prigovori brojnih intelektualaca, uglednika, medija, pravnih osoba i hrvatskih građana koji na ovoj društvenoj mreži izražavaju legitiman stav da je haška presuda nepravedna te da nije utemeljena na činjenicama, što je i pozicija hrvatske Vlade i Sabora“, poručuju iz udruge.

‘Objavama se ne krše pravila’

Tvrde da objave koje su predmet cenzure ne krše interna pravila ove društvene mreže kao što su zabrana govora mržnje, nasilja, golotinje, neovlaštene prodaje…

Razlog cenzure leži u činjenici da se zadnjih dana preko ove društvene mreže intenzivno iznose povijesno-pravne činjenice o izrazito pozitivnoj ulozi koju su u ratu u BiH odigrali Republika Hrvatska i njene Oružane snage, Hrvatska Republika Herceg-Bosna i Hrvatsko Vijeće Obrane, a onda i general-pukovnik Slobodan Praljak kao načelnik Glavnog Stožera HVO-a”, upozoravaju iz U ime obitelji i nastavljaju:

“Brisanjem objava hrvatskih građana koji se ne slažu s presudom i izražavaju vjeru u nevinost generala Praljka i ostalih članova “šestorke” Facebook krši hrvatske zakone i Ustav, koji u članku 38. zabranjuje cenzuru, a jamči slobodu mišljenja i izražavanja misli”, naglašavaju.

‘Tražite od Facebooka da poštuje zakone’

Udruga U ime obitelji je upozorila i na činjenicu da osim građana Republike Hrvatske ista cenzura još u većoj mjeri pogađa Hrvate u Bosni i Hercegovini.

“Očekujemo od vas da hitno zatražite od Facebooka da poštuje hrvatske zakone pod kojima posluje u Hrvatskoj i prekine cenzuru, koja je posljedica ili lažnih prijava ili politizacije Facebooka”, zaključuje se u dopisu.

Povratak na Net.hr