ZBOG PRESUDE GENERALIMA

ŽELJKA MARKIĆ NE ODUSTAJE OD RATOVANJA S FACEOM: U pismu ministru policije predlaže da Hrvatska slijedi primjer Njemačke

U pismu Božinoviću Markić navodi primjer Njemačke koja je “pomogla Facebooku da postane bolji” pa ministru sugerira da se i Hrvatska povede za njemačkim primjerom.

Željka Markić danas je u otvorenom pismu ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću navela konkretne korake koje svaka Vlada može poduzeti da zaštiti ustavna prava svojih građana, još jednom navodeći svoju tezu da društvena mreža Facebook cenzurira hrvatske građane koji na njoj izražavaju i argumentiraju legitiman stav o nepravednosti haške presude te o pozitivnoj ulozi RH, HVO-a i HV-a u obrani Bosne i Hercegovine.

ŽELJKA MARKIĆ TRAŽI REAKCIJU VLADE: ‘U najkraćem roku stanite na kraj cenzuri koju Facebook provodi u Hrvatskoj’

STRUČNJAK O ZAHTJEVU ŽELJKE MARKIĆ: ‘Od jedan do ‘U ime obitelji’ je to ‘U ime obitelji’, suludo!’

U JAVNOST PROCURIO TAJNI PLAN TVRDIH DESNIČARA: ‘Javljaj ljudima u inbox, večeras od 20 sati krećemo u masovni napad’

Pismo Željke Markić prenosimo u cijelosti:

“Poštovani gospodine ministre,

Budući da od Vas nismo dobili odgovor na poziv U ime obitelji da spriječite cenzuriranje hrvatskih građana koji na Facebooku izražavaju i argumentiraju legitiman stav o nepravednosti haške presude te o pozitivnoj ulozi RH, HVO-a i HV-a u obrani Bosne i Hercegovine, a Vaše je ministarstvo preko nekih medija poručilo da od građana nije dobilo dojave o cenzuri te da “nije u mogućnosti utjecati na rad društvenih mreža”, osim u slučajevima kriminalističkog istraživanja, slobodni smo Vam dostaviti konkretne prijedloge koraka za sprječavanje cenzuriranja hrvatskih građana i kršenja njihovog ustavnog i temeljnog ljudskog prava na slobodu izražavanja:

Pozitivan primjer Njemačke

Predlažemo Vam da otvorite posebnu e-mail adresu MUP-a na koju građani mogu slati prijave o brisanju objava i blokiranju Facebook profila iako se kao korisnici Facebooka pridržavaju internih pravila ove društvene mreže. Zatim predlažemo da preko sredstava javnog priopćavanja pozovete hrvatske građane da dojave MUP-u sve konkretne slučajeve cenzure od strane Facebooka koji se odnose na izražavanje mišljenja o haškoj presudi i iznošenje činjenica o pozitivnoj ulozi RH, HV-a i HVO-a u obrani Bosne i Hercegovine te zabranu objava koji iznose svjedočenja o malo poznatim zločinima Armije BiH nad Hrvatima.

Predlažemo da zajedno s drugim predstavnicima javne vlasti – premijerom i ministrom pravosuđa – stupite u kontakt s Facebookom i odredite način na koji će ta društvena mreža provoditi ustavnu i zakonsku odredbu o slobodi izražavanja i zabrani cenzure dok posluje u Hrvatskoj. Svjesni činjenice da cenzura kojoj su izloženi hrvatski građani nije posljedica službene politike ove privatne kompanije, nego organiziranih lažnih prijava i/ili neprofesionalnog ili pristranog administriranja kojima se sprječava iznošenje činjenica o ratu u BiH, a posebice o logorima i zločinima Armije BiH te izrazito pozitivnoj, humanitarno osviještenoj i u vojnom smislu pobjedničkoj politici Republike Hrvatske i Hrvatske Zajednice Herceg-Bosne u ratu u BiH – od Vas tražimo da slijedeći primjer SR Njemačke skrente pozornost ovoj kompaniji na problem lažnih prijava koje dovode do cenzure kako bi se u budućnosti ista sprječavala, a ne poticala.

Markić: Objave o povijesnim činjenicama Hrvatske i njenom ratnom vodstvu ne smiju se cenzurirati

Naime, njemačke vlasti su još u 2015. postigle dogovor s Facebookom, Twitterom i Googleom o načinu na koji će se te tvrtke provoditi njemačke zakone dok posluju u Njemačkoj – konkretno u sprječavanju govora mržnje na tim internetskim platformama. Njemačke vlasti su također istražile europskog administratora Facebooka zbog navodnih propusta u pridržavanju njemačkih zakona, a u lipnju 2017. je Bundestag donio poseban zakon koji je konkretizirao pravila postupanja tih internetskih platformi u Njemačkoj i odredio im kazne u slučaju njihova nepridržavanja. (https://www.reuters.com/artic le/us-germany-internet/faceboo k-google-twitter-agree-to-dele te-hate-speech-in-24-hours- germany-idUSKBN0TY27R20151215)

Slobodni smo Vas podsjetiti na Vašu izjavu od 28. studenoga 2017. Na konferenciji za novinare izjavili ste da s napredovanjem tehnologije napreduju i oblici u kojima se tzv. hibridno ratovanje može ispoljavati jer danas živimo u svijetu interneta, novih tehnologija koje se također za to koriste te da “naravno svaka država ima pravo i dužnost da se zaštiti od toga”.

Molimo Vas da razmotrite sve moguće načine (te nas o istima u najkraćem roku obavijestite) na koje možete zaštititi ustavno pravo hrvatskih građana da iznose povijesne činjenice o Republici Hrvatskoj i njenom ratnom vodstvu, kao i o Hrvatskoj Republici Herceg-Bosni i HVO-u. Klevetama, lažima, netočnima informacijama i manipulacijama kojima svjedočimo zadnjih dana, a koje su potpomognute cenzurom jedne od strana u raspravi, nanosi se nemjerljiva šteta međunarodnom ugledu naše Republike, a time i svima nama, građanima Hrvatske”, stoji u priopćenju koje potpisuje Željka Markić, predsjednica udruge U ime obitelji.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr