banner

KUĆA NA ŠIPANU

ŽELJKA MARKIĆ MORA PLATITI KAZNU JER JE ZIDOM OGRADILA JAVNI PUT: Bespravno uzurpirala prostor pored kojeg je izgradila vilu

Željka Markić je nelegalno zagradila javni put prilikom preuređenje mlina u vilu s bazenom na Šipanu, za koju je kasnije utvrđeno da je izgrađena bez svih potrebnih dozvola

Poznata aktivistkinja Željka Markić morat će platiti 15.000 kuna jer je kamenim zidom i željeznim vratima zagradila javni put na otoku Šipanu pored kojeg je izgradila vilu. U postupku na Upravnom sudu u Splitu, Markić je u svoju obranu priložila i izjavu don Slavka Grubišića, župnika iz Suđurđa na Šipanu koji je prije 10 godina sudjelovao u prodaji nekretnine tvrtki Sermon d.o.o., u njenom vlasništvu.

Dubrovačka biskupija joj je 2010. godine prodala 4600 kvadrata zemljišta sa starim mlinom za 1,14 milijuna kuna. U sklopu preuređenja, mlin je postao skupocjena vila s bazenom, zemljište je dovilo i teren za mali nogomet, a javni put je nelegalno pretvoren u privatni. Slobodna Dalmacija podsjeća da su se susjedi još za vrijeme gradnje, koja je trajala tri godine, žalili zbog uzurpacije puta.

Vila u vlasništvu osnivačice udruge U ime obitelji nije nikad iznajmljena, a navodno su se u njoj okupljali članovi katoličke organizacije Opus Dei. Tvrtka Željke Markić je tek nakon dovršetka vile podnijela zahtjev za legalizaciju rekonstrukcije mlina. U postupku je bilo sporno i zauzimanje javnog puta, pa je u prosincu 2013. Upravni odjel za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu Grada Dubrovnika naložio da se zemljište vrati u prvobitno stanje. Točnije trebalo je srušiti zid i vrata na putu.

Kazna izrečena 2017.

Četiri godine kasnije komunalni je redar utvrdio da Markić kao investitorica nije postupila po nalogu, pa je isti odjel iz Dubrovnika kaznio Markić kao čelnu osobu tvrtke Sermon s 15.000 kuna te joj dali rok od 30 dana da sruši zid i vrata. Ona to nije učinila, već je podnijela žalbu u kojoj je napisala da je podnijela zhtjev za otkup dijela puta i da je kazna previsoka. Žalba joj je odbijena u lipnju 2018.

Upravni odjel za komunalne poslove i zaštitu okoliša Dubrovačko-neretvanske županije tada joj je zaprijetio da će izreći veću kaznu, ako ona ne makne zid i vrata. Napomenuli su i da su joj mogli ispisati i višestruko veću kaznu, odnosno deset prosječnih godišnjih bruto plaća.

Markić je tada pokrenula spor na Upravnom sudu tvrdeći da je put služio kao pristup do mlina koji se desetljećima nije koristio, pa je stoga taj put prestao biti javan. Put nije javan niti stoga što služi kao prilaz njenoj vili. U svojoj izjavi je don Slavko Grubišić potvrdio da je put izgubio svoju svrhu prestankom rada mlina.

Divlja gradnja i apartmanizacija

No, sud je odbio njenu žalbu i naložio plaćanje 15.000 kuna kazne, jer je utvrdio da zakon nije povrijeđen na štetu Željku Markić. Upravni sud je nadležan samo za utvrđivanje zakonitosti ranijih odluka o plaćanju kazne i uklanjanju zida i vrata, a Markić još može iskoristiti pravo žalbe na Visokom upravnom sudu.

Predsjednik splitskog Upravnog suda nije htio komentirati slučaj, jer presuda nije pravomoćna, ali je ukazao na problem divlje gradnje i apartmanizacije.

“Općepoznata je činjenica da je u Hrvatskoj prisutna nekontrolirana individualna gradnja pogotovo u prigradskim prostorima velikih gradova. Tomu je pridonijela i takozvana uglavnom nezakonita apartmanizacija osobito u atraktivnom prostoru uz morsku obalu. U uvjetima nedostatka tradicije kojom bi se učinkovito štitilo sređenost prostora zbog velikog broja nezakonitih zahvata, i ova presuda ukazuje na nužnost poštivanja odluka javnopravnih tijela kojim je naloženo uklanjanje ilegalnih građevina”, rekao je Silvio Čović.

Povratak na Net.hr