PRORAČUN PO STAVKAMA

ŽELITE ZNATI KAKO GRADONAČELNIK TROŠI VAŠ NOVAC? Sad to možete jednostavno učiniti u tri klika

Hrvatska zajednica županija pokrenula je projekt Otvoreni proračun, koji građanima omogućava da provjere na što župani troše novac koji oni uplaćuju u proračun. Projekt je realizirala tvrtka Coin iz Pule, a iz nje najavljuju nove baze podataka koje stižu uskoro.

Ovim projektom županije su postale vjerojatno najtransparentniji dio hrvatske vlasti kada se radi o predstavljanju načina na koji se troši novac iz proračuna. Hrvatska zajednica županija je na svojim stranicama objavila projekt “Otvoreni proračun”, interaktivnu kartu koja građanima na jednostavan način daje uvid u troškove po određenim stavkama unazad tri godine.

Podaci se mogu pretraživati unatrag pet godina. Vidljivo je i koliki je proračun po glavi stanovnika u pojedinoj jedinici lokalne samouprave. Ovaj alat zgodan je upravo zato jer se lako mogu uspoređivati financijska i gospodarska kretanja u različitim jedinicama lokalne samouprave i županijama.

Provjerite kako se troši vaš novac

Tako u svakom trenutku možete provjeriti kako vaš župan ili zagrebački gradonačelnik troše vaš novac, ali i koliko županija odvaja za plaće, obrazovanje ili pak zdravstvo.

‘Proračuni su dokumenti koji su temelj našeg rada, ali za čitanje i razumijevanje su jako komplicirani. Iako smo u ovom poslu okrenuti građaninu, nekako se na njega ipak zaboravi. Stoga smo prihvatili projekt tvrtke Coin iz Pule i sada se svi proračuni hrvatskih županija i Grada Zagreba prikazuju na istovjetan, jednostavan i čitljiv način. Sad se može vidjeti kako pribavljamo novac, koji su nam izvori, na što ga i kako trošimo’, rekao je šibensko-kninski župan i predsjednik Hrvatske zajednice Županija Goran Pauk za dnevnik.hr.

Projekt je aktivan već neko vrijeme, no do kraja ovog tjedna trebao bi u cijelosti zaživjeti jer će tada imati podatke i posljednje, Vukovarsko-srijemske županije.

‘Po takvom načinu iznošenja informacija o našem proračunu napravili smo veliki iskorak po transparentnosti, a to ćemo činiti i u narednim godinama’, dodao je Pauk.

Godišnja cijena projekta je otprilike 300 tisuća kuna, a kako kaže Pauk, kada se to podijeli na svaku županiju, radi se o prilično bagatelnoj cifri.

Glavna tajnica Zajednice, Melita Pavlek, kaže kako će upravo ovih dana projekt zaživjeti sa svim podacima.

Točno se vidi na koje se stavke troši novac

‘Osnovni cilj je bio da proračun, koji jedva pročitaju vijećnici, a kamoli građani, bude jasno prezentiran svima. Podaci se mogu pretraživati i po pitanjima koji dodatno pojašnjavaju stavke proračuna, točno se vidi na što novac troši pojedina županija’, rekla je Pavlek te dodala da će se aplikacija ažurirati i s rebalansima proračuna.

Iz podataka koji su objavljeni vidljivo je kako su proračuni županija u 2016. značajno porasli. No, radi se zapravo o tome da su od prošle godine županije morale konsolidirati svoje proračune te u njih uključiti sredstva proračunskih korisnika kojima su oni vlasnici – poput škola, bolnica…

Tvrtka Coin iz Pule svoj je projekt najprije predstavila gradovima, no nije bilo pretjeranog odziva.

‘S ovim projektom smo krenuli prije godinu dana potaknuti uglavnom EU-ovim direktivama vezanim uz transparentnost poslovanja javnog sektora. Prvi pilot projekt smo napravili s Gradom Pulom koji je predstavljen prije godinu dana. Nakon toga slično su napravili još neki gradovi, ali odziv nije bio velik’, kaže Lorena Gambin Veljović, direktorica tvrtke Coin te objašnjava kako je suradnja sa županijama krenula nakon što im je predstavljen projekt.

Tvrtka podatke dobiva od računovodstava samih županija i gradova, nakon čega se izrađuju vizualizacije.

Uskoro novi podaci

‘Ovo što vidite na stranici je proračun, ali radimo i nešto više. Putem istog sučelja građanima ćemo uskoro dati i brojne druge podatke za pojedine gradove, o stanovništvu, poduzetništvu, turizmu…’, rekla je Gambin Veljović.

Ovog tjedna u planu je pokretanje pilot projekta, ponovno s Gradom Pulom. Isti će građanima omogućiti da vide sve informacije o tvrtkama koje posluju u Puli.

‘Građanin će moći odabrati tvrtku i dobit će kompletan pregled, od broja zaposlenih, poslovnih podataka i slično’, rekla je Gambin Veljović te dodala kako će se uskoro u sličnom sučelju moći istraživati i gospodarstvo te podaci o turizmu pojedine jedinice lokalne samouprave koji će pokazivati broj noćenja, dolaske po smještajnim kapacitetima, podrijetlu gostiju i slično.

Povratak na Net.hr