OBRATITE PAŽNJU NA CJENIKE!

ŽELITE UŽIVATI NA GODIŠNJEM, BEZ NEUGODNIH IZNENAĐENJA? Evo što vam policija savjetuje da ne postanete žrtve

Prije izlaska poželjno je misliti unaprijed i novac samo mijenjati u bankama, poštama i drugim novčarskim ustanovama, novčanik držati u prednjim džepovima ili u torbici s prednje strane i sa sobom ne nositi veliku svotu novca

Zagrebačka policija podsjetila je u četvrtak građane na važnost samozaštitnog ponašanja za vrijeme godišnjih odmora kako bi smanjili mogućnost da postanu žrtve kaznenog djela.

“Tijekom turističke sezone, strani i domaći turisti mogu se, osim s čarima dugo željenog ljetnog odmora, susresti i s neplaniranim i neugodnim iznenađenjima, kao što su krađe novčanika, osobnih dokumenata i bicikla ili druga kaznena djela, a čemu uvelike pogoduje nepažnja i nesmotrenost vlasnika”, upozorila je građane policija putem internetskih stranica.

Odvojite novac od dokumenata

Naglasila je pritom važnost samozaštitnog ponašanja i za vrijeme trajanja godišnjih odmora, savjetujući građanima da vrijedne stvari ne ostavljaju bez nadzora na vidljivom mjestu, bilo da je riječ o automobilima ili smještajnim objektima. Tako preporučaju da se vrijedne stvari pohrane u sefove, a ako sefa nema, ne preporuča se držati ih zajedno na jednom mjestu.  Dobro je odvojiti novac od dokumenata i ne nositi ih u istom džepu.

Prije izlaska poželjno je misliti unaprijed i novac samo mijenjati u bankama, poštama i drugim novčarskim ustanovama, novčanik držati u prednjim džepovima ili u torbici s prednje strane i sa sobom ne nositi veliku svotu novca. Također, usluge je bolje plaćati novčanicama manje vrijednosti, a potrebno je obratiti pažnju i na cjenike u noćnim klubovima te odmah platiti račun.

Gubitak osobnih dokumenata treba prijaviti najbližoj policijskoj postaji.

Zapišite tvornički broj bicikla, a možete i ugravirati prepoznatljiv broj ili znak

Kako bi se spriječila krađa bicikla, potrebno ga je držati zaključanim uz čvrst predmet, a na mopedu, skuteru i motociklu zaključati bravu na upravljaču. Preko dana treba ih češće provjeravati, a preko noći ne ostavljati bez nadzora. Poželjno je i fotografirati i zapisati tvornički broj ili ugravirati prepoznatljiv broj ili znak.

U slučaju prometne nesreće potrebno je u najkraćem roku obavijestiti policiju na telefonske brojeve 192 ili 112, u slučaju ozlijeđenih osoba i hitnu medicinsku pomoć na 194 ili 112, a u slučaju požara vatrogasce na 193 ili 112.

Ako je u prometnoj nesreći nastala samo materijalna šteta, treba ukloniti vozila s ceste kako bi se omogućilo nesmetano odvijanje prometa. Tehničku pomoć na cesti može se nazvati na broj 1987, a u slučaju bilo kakve nužde 112.

Povratak na Net.hr