POTREBNI SU I U EUROPI

ŽELITE SIGURAN POSAO I PLAĆU DO 12.000 KN? Hrvatska tvrtka hitno treba radnike, čak će vas i educirati

Brodogradilištu Uljanik u Puli prijeko su potrebni zavarivači, a kako ih na tržištu baš i nema, brodogradilište će ih samo školovati. Tko uspješno završi edukaciju, mogao bi imati siguran posao i plaću do 12 tisuća kuna.

U Uljaniku je na obje lokacije, u Puli i Rijeci, trenutačno zaposleno petstotinjak zavarivača, a traži se i nova radna snaga.

‘Uvijek te pikove u proizvodnji popunjavamo s kooperacijom tako da u svakom slučaju zavarivača još treba’, rekao je rukovoditelj službe obrazovanja i razvoja ljudskih resursa Uljanik grupe Denis Jambrošić za Novu TV.

Teško nalaze radnike

A radnike, unatoč visokoj stopi nezaposlenosti, nije lako naći. Poslodavci su ih primorani uvoziti. Zavarivači u Hrvatskoj zarađuju između pet i 12 tisuća kuna.

Kako bi ovu struku približili mladima, otvoren je europski program osposobljavanja.

‘To je prvo zanimanje gdje možete dobiti odmah posao. Taj je posao dobro plaćen u odnosu na ostala zanimanja i ako ste kvalitetni ne možete ga izgubiti’, rekao je voditelj projekta Uljanik učilište Željko Habek.

Zavarivača ne nedostaje samo u Hrvatskoj, potrebni su i u Europi.

Europi nedostaje tisuće zavarivača

‘Prema posljednjim službenim podacima kojima raspolažemo postoji potreba za tisućama zavarivača u Europi. Dobri zavarivači odlaze u mirovinu i zato želimo biti uključeni u novi sustav njihova osposobljavanja’, rekla je Heliana Gaspar Bibas iz Europske zavarivačke federacije.

Ljude će pokušati privući modernom edukacijom i novim alatima, no Jorge Huete Cesol iz Španjolske udruge za zavarivanje tvrdi da to nije lak posao jer ljudi smatraju da je riječ o prljavom poslu. No, s današnjom tehnologijom stvari su se promijenile.

Dobit će i online platformu sa svom literaturom i zanimljivo pisan kurikulum. Nova je to i primamljiva prilika za sve nazaposlene.

Povratak na Net.hr