Želite posao u EU? Evo kako će vas testirati...

EPSO će vas testirati deset mjeseci, i ako prođete sve selekcijske razine, završavate na rezervnoj listi. No, ni tu posao nije gotov.

4.9.2012.
15:58

Odlična prilika za sve nezaposlene, ili zaposlene ali nezadovoljne, visokoobrazovane osobe, stiže iz Europske unije. Za nekoliko dana, odnosno 13. rujna, otvara se natječaj za zaposlenje još 126 ljudi na radnim mjestima općeg administratora i drugog osoblja, i to u tijelima kao što su Europski parlament, Europska komisija, na sudovima, u raznim odborima i slično. Podsjetimo, u listopadu kreću još dva natječaja na kojem će se tražiti prevoditelji, lektori i djelatnici za poslove tajnika. U natječajima u rujnu i listopadu priliku za posao u Bruxellesu dobit će ukupno 280 hrvatskih državljana.

Ukoliko ste se odlučili prijaviti, u prvom redu - oboružajte se strpljenjem. Selekcijski postupak je, kao što je nekima već poznato, rigorozan i zahtjevan, a traje između devet i deset mjeseci. Ukoliko ga i prođete, završavate na rezervnoj listi koja ne garantira zaposlenje u tijelima EU-a, a čekanje vam predstoji i na famoznoj listi. U najboljem slučaju ono će potrajati između tri mjeseca i godine dana, a u najgorem i po nekoliko godina.

Ne šaljite prijavu u posljednji trenutak

No, krenimo redom. Nakon što natječaj 13. rujna bude raspisan (za njim slijede još dva u listopadu), zainteresirani visokoobrazovani građani imaju mjesec dana da ispune on-line prijavu. "Ipak, savjetujemo vam, ne činite to u zadnji trenutak", upozorava direktor Europskog ureda za odabir kadrova (European Personnel Selection Office - EPSO) David Bearfield na prezentaciji organiziranoj u Ministarstvu vanjskih poslova. Svakako, prijavu ispunite ostavljajući dovoljno vremena do zadnjeg roka kako već tim činom ne biste odaslali neželjenu poruku.

Potom slijedi predselekcijsko testiranje koje se odvija u Bruxellesu i u Luksemburgu, a koje se sastoji od rješavanja testova sastavljenih od zahtjevnih zadataka . Na sljedeću selekcijsku razinu prolaze samo oni kandidati koji su ostvarili visoke ocjene na testovima. Oni će u zadatak dobiti da naprave prezentaciju, a za čiju će pripremu imati jako malo vremena.

Najmanja plaća - 2.300 eura

Kandidati će zatim biti podijeljeni u grupe te će pred njih biti stavljen odabrani problem za rješavanje, kako bi se vidjelo kako kandidati reagirao prilikom grupnog rješavanja problema.

Konačno, oni koji najuspješnije prođu sve selekcijske razine, upisuju se na rezervne liste. Otamo će ih za pojedina tijela Europske unije pozivati na razgovor za posao koji se plaća najmanje 2.300 eura, ukoliko se radi o nižem službeničkoj mjestu, ili najmanje 4.400 eura ako se radi o više rangiranom službeničkom mjestu.

Očekuje se nekoliko tisuća prijava

"Radi se o poslovima koji su iznimno interesantni, ali jako zahtjevni", objašnjava Bearfield ističući kako EPSO traži kandidate koji rade na više jezika, koji se mentalno jaki i visokomotivirani, te stručnjaci u svome poslu. Kandidati moraju imati i više kompetencija različitih vrsta te moraju biti spremni na daljnju edukaciju i osobni razvoj. Od njih se traži dobro razvijena analitika i rješavanje složenih problema, kvalitetan rad u zadanom roku, određivanje prioriteta, organiziranost i spremnost na rad pod velikim pritiskom.

Svi oni koji se prijavljuju moraju biti spremni i na jaku konkurenciju. Očekuje se tako da će se na natječaj za službenike u EU tijelima prijaviti više tisuća Hrvata, kao i za prevoditelje i pravnike koji je objavljen ovog ljeta. "Za svaki natječaj primamo po nekoliko tisuća prijava, iako su u slučaju Hrvatske premašena očekivanja", komentirao je Bearfield.

Možda će te zanimati

Friteza Pro Delimano
Od 479,95knOd 599,95kn
Pržena hrana s manje masnoće? Moguće je uz Pro fritezu na vrući zrak. Naručite Online.

Telegram

Još iz rubrike

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali