Play ponuda

Jovanović: Ja s lažljivcima ne razgovaram

shimmer fallback

'Biskupi ne mogu određivati što će se predavati učenicima. O zdravstvenom odgoju razgovarat ćemo samo s roditeljima i stručnjacima, i to i činimo.

4.1.2013.
7:07
Play ponuda

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić, koji je predsjednik državne Komisije za odnose s vjerskim zajednicama, još je jedina osoba koja bi mogla izaći u susret hrvatskim biskupima koji traže sastanak s Vladom u vezi sa zdravstvenim odgojem. Ta se Komisija dosad dva puta sastala s Komisijom HBK za odnose s državom, zadnji put u travnju prošle godine, a Miljenić bi, ako to, naravno, želi, mogao pozvati crkvene velikodostojnike i na razgovor o spornom dijelu zdravstvenog odgoja koji je toliko ogorčio Kaptol.

I ministar znanosti i obrazovanja Željko Jovanović, koji je i sam član Miljenićeve komisije, upozorava da bi se na taj način mogao otvoriti određeni dijalog.

"Postoje te dvije komisije, pa neka biskupi stave na dnevni red zdravstveni odgoj", rekao je Jovanović. Kako neslužbeno doznaje Novi list, takav je sastanak načelno dogovoren za prvo tromjesečje ove godine i očekuje se da će zdravstveni odgoj biti jedna od tema.

Neprihvatljivo ponašanje

Jovanović je, međutim, odbacio svaku mogućnost da se kao ministar i odvojeno sastane s predstavnicima katoličkih biskupa. Premda je primjerice gospićko-senjski biskup Mile Bogović u intervjuu Večernjem listu rekao da kardinal Josip Bozanić ne bi božićne blagdane iskoristio za propovijedi o zdravstvenom odgoju da je ministar primio izaslanstvo HBK i Katehetskog ureda "kako su to tražili".

"O zdravstvenom odgoju s njima uopće ne namjeravam razgovarati, pogotovo ne nakon svega što su radili preko Božića, leci i sve ostalo. Crkva ne može biti partner državi kad je u pitanju sadržaj školskih predmeta. Crkva može mimo škole govoriti što god hoće, to je njihovo pravo. Ali oni ne mogu određivati što će se predavati učenicima.

Zločeste laži

Imaju vjeronauk i što god ja mislio o tom predmetu, nikad se nisam u njega miješao. O zdravstvenom odgoju razgovarat ćemo samo s roditeljima i stručnjacima, i to i činimo. Sve što smo ovih dana čuli od biskupa su zločeste laži, a s ljudima koji lažu ja jednostavno ne mogu razgovarati. Crkva djeluje neprihvatljivo, zlonamjerno i dezinformirajuće", poručuje Jovanović.

Ministar, inače, tvrdi da dosad niti nije dobio zahtjev biskupa za sastanak o zdravstvenom odgoju.

Play ponuda
Play ponuda