PRATITE UŽIVO

STOŽER OBJAVIO: Imamo 86 novih slučajeva korone, jedna osoba je preminula; stigli novi podaci i iz žarišta u Požegi te iz Istre

Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije večeras je objavio dopunjenu listu s još tri novooboljela, od 94 obrađena uzorka, pa je tako u subotu ukupno registrirano osam slučajeva zaraze koronavirusom

  • U Brodsko-posavskoj županiji zabilježeno je čak 10 novih slučajeva, a neki se nalazi još čekaju
  • Slovenija je Hrvatsku smjestila u ‘žutu zonu’; u Beogradu proglašeno izvanredno stanje
  • U svijetu je brojka oboljelih dosegnula 11 milijuna
  • SAD ima niz od tri dana s preko 50.000 oboljelih

PRATITE TIJEK DOGAĐAJA

Novi slučajevi u Požegi

22.37 – Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije večeras je objavio dopunjenu listu s još tri novooboljela, od 94 obrađena uzorka, pa je tako u subotu ukupno registrirano osam slučajeva zaraze koronavirusom. Od sinoć do subote navečer ukupno je registriran 21 slučaj.

Prije toga, u četvrtak poslijepodne potvrđeno je 25 slučajeva zaraze koronavirusom.


Veliki porast broja novozaraženih u Crnoj Gori

19.23 – Crnogorski institut za javno zdravlje u subotu je potvrdio 57 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je najveći dnevni porast od početka drugog vala epidemije 14. lipnja.

U tri posljednja tjedna zarazilo se 396 osoba, od kojih su četiri preminule, a dvije su životno ugrožene, priopćio je Klinički centar u Podgorici.


Još dvoje zaraženih u Istri

17.37 – U Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije analizom briseva na koronavirus protekle noći potvrđena je jedna novozaražena osoba, a danas su potvrđena još dva pozitivna brisa, priopćio je u subotu poslijepodne županijski Stožer civilne zaštite.

U  jednom od dva nova slučaja, riječ je o dolasku poslovne osobe iz Srbije dok je u drugom slučaju riječ o kontaktu s već dokazanom COVID-19 pozitivnom osobom.


Pet novih slučajeva u Požeško-slavonskoj

16.36 – U Požeško-slavonskoj županiji trenutno ima 5 novih slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19) te je sada ukupan broj pozitivnih osoba 63. Nastavit će se s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba, ukupno je testirano više od 2000 osoba. Tijekom dana bit će poznat točan broj aktivnih slučajeva na području županije.


U Srbiji 325 novih slučajeva

15.55 – Srbija je u subotu zabilježila 325 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je skok s 309 u petak, a umrlo je osmero ljudi, troje manje u odnosu na dan ranije. Prema službenoj objavi ministarstva zdravstva u 15 sati, za posljednja 24 sata testirane su 7.434 osobe, od kojih je 325 bilo pozitivno.

Na bolničkom liječenju je 2.347 pacijenata, a na respiratorima 86.


U Karlovcu i Ogulinu po jedan novooboljeli

15.29 – U Karlovačkoj županiji dvoje je novooboljelih od Covoda-19 i to po jedna osoba u Karlovcu i Ogulinu, a njihovi se slučajevi analiziraju epidemiološki, priopćio je u subotu županijski Stožer Civilne zaštite.

U Ogulinu je zaraza potvrđena kod mlađeg muškarca koji je u samoizolaciji od 28. lipnja, zbog čega za taj slučaj nema novih kontakata koje bi trebalo epidemiološki obraditi.


Rekord u BiH: Čak 289 zaraženih u jednom danu

15.26 – Čak 289 novih slučajeva zaraza koronavirusom u Bosni i Hercegovini potvrdili su u subotu zavodi za javno zdravstvo Federacije BiH i Republike Srpske. Najveći je to broj novozaraženih u jednom danu otkako se zaraza koronavirusom proširila i na BiH u ožujku ove godine.

U Federaciji BiH je nakon testiranja 1288 uzoraka potvrđeno 186 novih slučajeva zaraze a u RS-u gdje su testirana 543 uzorka 103 su bila pozitivna na koronavirus. Rekordnih 99 novih slučajeva zaraze u 24 sata registrirano je i u Sarajevu.


U Hrvatskoj 86 novih slučajeva

14.00 – U protekla 24 sata zabilježeno je 86 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 798. Među njima je 85 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru tri pacijenta.

Jedna je osoba preminula. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 3094 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 113 preminulo, a 2183 se oporavilo.

U samoizolaciji su trenutno 5272 osobe. Do danas je ukupno testirano 84 166 osoba, od toga 1264 u posljednja 24 sata.


Broj zaraženih u Austriji u 24 sata ponovno premašio 100

13.54 – Broj novozaraženih osoba koronavirusom u Austriji u subotu je ponovno premašio sto, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Ukupno je u posljednja 24 sata registrirano 115 novih slučajeva, što je drugi dan zaredom, i treći u ovom tjednu da je broj novozaraženih troznamenkast.

“Najveći porast broja zaraza je zabilježen u Beču (53), nakon čega slijedi Gornja Austrija s 35 te Štajerska s deset novih slučajeva”, priopćilo je ministarstvo.


Jedan novi slučaj u Krapinsko-zagorskoj

13.46 –  Na području Krapinsko-zagorske županije je, nakon četiri dana bez novooboljelih, evidentirana još jedna osoba pozitivna na koronavirus. Trenutačni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba s područja županije je četiri.


Korona u vojvođanskoj vladi

13.07 – Koronavirus proširio se među dužnosnicima i zaposlenicima vlade i skupštine Vojvodine, javljaju novosadski mediji, navodeći kako su među zaraženima dva pokrajinska tajnika. U pokrajinskoj vladi priopćili su da ima zaraženih dužnosnika no kako, prenosi N1, nisu željeli priopćiti njihova imena, dodajući da su svi njihovi kontakti u obveznoj samoizolaciji.

Pozitivnih na koronavirus ima i u skupštini Vojvodine, potvrdio je predsjednik Istvan Pasztor.


Sedam novih slučajeva u Dubrovačko-neretvanskoj

13.04 – U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 7 novih slučaja zaraze koronavirusom. Sve osobe su iz Dubrovnika i prema dostupnim podacima svi su se zarazili na jednom okupljanju u Zagrebu. Neslužbeno se doznaje da je riječ o svadbi. Epidemiološka obrada kontakata je u tijeku. Preostalih 40 uzoraka će biti ponovljeno u Zagrebu iz tehničkih razloga. Od početka pandemije analizirano je ukupno 3954 uzorka.

U Dubrovačko-neratvanskoj županiji u samoizolaciji se nalazi 89 osoba. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 38 slučaja kršenja samoizolacije.


U Sisačko-moslavačkoj jedna novozaražena osoba

12.57 – U Sisačko-moslavačkoj županiji jedna je novooboljela osoba od Covida -19, s područja je grada Kutine, a izvor zaraze je poznat, izvijestio je u subotu Županijski stožer Civilne zaštite.

Svi kontakti stavljeni su pod zdravstveni nadzor u samoizolaciju.

Sisačko-moslavački stožer Civilne zaštite ponovno je pozvao stanovnike županije da se pridržavaju uputa i preporuka Nacionalnog stožera CZ jer uspjeh borbe protiv ove bolesti ovisi o svijesti i disciplini svih nas, naveo je načelnik Županijskog stožera dr. Roman Rosavec.


U Rusiji umrlo više od 10.000 ljudi

12.39 – Broj umrlih u Rusiji od posljedica covida-19 prešao je 10.000, rečeno je u subotu novinarima u saveznom operativnom stožeru za borbu protiv koronavirusa.

U zemlji je preminulo 1,4 posto zaraženih, što je otprilike triput manje od svjetskog prosjeka, prenose ruski mediji.


U Virovitičko-podravskoj nema novih slučajeva

12.14 – Na području Virovitičko-podravske županije nema novooboljelih od korona virusa. Prema podacima Stožera civilne zaštite, u posljednja 24 sata, na području Virovitičko-podravske županije testirano je 13 osoba, svi nalazi su negativni. Do sada je obrađena ukupno 1.435 uzoraka. Od početka pandemije COVID-a 19, na području Virovitičko-podravske županije, 11 je osoba zaraženo korona virusom. Od toga, osam ih se oporavilo, dvije osobe su i nadalje zaražena, a jedan muškarac je preminuo.


Četiri nova slučaja u Zagrebačkoj županiji

11.55 – Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, na području Zagrebačke županije, do 11 sati ove subote evidentirano je 175 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o četiri osobe više. Do sada je ukupno izliječeno 125 osoba, a četiri su preminule.


U Sloveniji udvostručen broj zaraza

11.51 – U Sloveniji je u zadnja 24 sata na koronavirus testirano 1.456 ljudi i potvrđeno 30 novih zaraza, skoro dvostruko više nego prethodni dan, kad ih je bilo 16.

U Sloveniji hospitalizirano šest osoba, nijedna od njih ne treba intenzivno liječenje, a novi smrtnih žrtava zbog Covida-19 nije bilo pa broj umrlih ostaje111. Novopotvrđenih 30 slučajeva najveći je dnevni broj zaraza u zadnja dva i pol mjeseca.


U Zagrebu 36 novih slučajeva

11.48 – U Zagrebu je u subotu zabilježeno 36 novih slučajeva zaraze koronavirusom nakon što je u protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ provedeno 340 testiranja na SARS-CoV-2.

Za 214 osoba određena je mjera samoizolacije.

21 novooboljelu osobu čine kontakti ranije oboljelih osoba, šest novooboljelih osoba povezano je sa boravkom u noćnim klubovima, jedan je slučaj importiran iz Njemačke/Austrije, a za osam novooboljelih osoba nije u potpunosti razjašnjen izvor zaraze. Trenutno su u Gradu Zagreba 322 aktivna slučaja zaraze koronavirusom i 1539 aktivnih samoizolacija.


U Splitu preminuo muškarac, imaju jedan novi slučaj korone

11.42 – Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 133 obrađena testa, jedna je novooboljela osoba sa područja grada Makarske pozitivna na Covid infekciju. Osoba je testirana u Zagrebu gdje će biti epidemiološki obrađena.

Prema izvješću KBC-a Split preminula je muška osoba, stara 75 godina, koja se nalazila na bolničkom liječenju, na respiratoru.

Trenutno se jedna osoba nalazi na bolničkom liječenju u KBC-u Split. 253 osobe nalaze se u samoizolaciji.


U Zadarskoj županiji dva nova slučaja, jedna osoba preminula

11.41 – Jedna je osoba preminula na COVID odjelu OB Zadar. Riječ je o muškarcu rođenom 1935. godine koji je u bolnicu zaprimljen zbog druge bolesti te je rutinski testiran. Prema preminuloj osobi poduzete su posebne protuepidemijske mjere za siguran ukop prema posebnom protokolu.

Osim toga dvije su novozaražene osobe na području Zadarske županije. Riječ je o ženi čiji su članovi obitelji ranije oboljeli te o muškarcu koji je zaprimljen u bolnicu zbog druge bolesti te je rutinski testiran. On je zadržan na COVID odjelu.

U samoizolaciji je 499 osoba, a tijekom jučerašnjeg dana testirana su 92 uzorka. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske izvršili su 10 provjera vezano uz provođenje mjera samoizolacije kojom prilikom nisu evidentirana kršenja mjere.


Stanovnici devet nebodera u Melbourneu uz karanteni

10.47 – Australska druga najnaseljenija država, Victorija, zabilježila je u subotu najveći porast broja slučajeva koronavirusa od kraja ožujka zbog čega je proširila naredbu o ostanku kod kuće na više predgrađa Melbourna i potpuno zatvorila devet nebodera.

Devet nebodera ima 1345 stanova i tamo živi oko 3000 ljudi.

Oni će biti zatvoreni najmanje pet dana i ta odluka, koja je donesena nakon što su mnogi stanari bili pozitivni na testu za covid-19, odmah stupa na snagu.


U Osječko-baranjskoj 14 novih slučajeva

10.26 – U zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije na koronavirus je testirano 215 uzoraka, što je do sada među najvišim dnevnim brojem obrada, a pozitivno je bilo 14 nalaza. Najviše (8) pozitivnih nalaza je s područja Đakova, četiri iz Osijeka te po jedna osoba iz Strizivojne i Čepina. Svi su kontakti ranije oboljelih osoba.

Na području Osječko-baranjske županije sada je ukupno 223 osoba aktivno na koronavirus, no smanjen je broj hospitaliziranih u KBC-u Osijek. Tri pacijenta su jučer otpuštena na kućno liječenje, pa je u bolnici ostalo 24 pacijenata, a nitko nije na respiratoru.


Dva nova slučaja u Primorsko-goranskoj županiji

10.22 – U PGŽ danas bilježe dvije novozaražene osobe Jedna je pomoćna radnica iz KBC-a Rijeka čiji se kontakti obrađuju.

Druga osoba je iz PGŽ, ali živi i radi u Zagrebu gdje se po svoj prilici i zarazila jer u tvrtki u kojoj radi ima oboljelih. Osoba preko vikenda boravi u Rijeci pa je ovdje i testirana.


Nema novih slučajeva u Bjelovarsko-bilogorskoj

10.20 – U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nema novih slučajeva zaraze koronavirusom.


Dvoje novih u Vukovarsko-srijemskoj

10.18 – Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 2 novih pozitivnih osoba na COVID-19 ( osobe su iz Županje). Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije je 62, od kojih je 41 osoba izliječena.


Dvoje novozaraženih u Ličko-senjskoj županiji

10.11 – U posljednja 24 h u Ličko-senjskoj županiji 2 dvije su novooboljele osobe od COVID-19. Riječ je o osobama s područja grada Otočca koje su bliski kontakti ranije oboljelih osoba. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih.

Ukupno je oboljelo 27 osoba od COVID-19 od čega je 5 osoba pozitivno,  21 osoba izliječena te jedna osoba preminula. Jedna oboljela osoba nalazi se na liječenju u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević dok su ostali oboljeli dobrog općeg stanja te nemaju simptome bolesti.

U posljednja 24 h provedeno je testiranje nad 20 osoba uzimanjem uzoraka, testiranje na koronavirus provedeno je nad ukupno 570 osoba.


U Istri jedan novi slučaj

9.49 – Tijekom protekle noći, u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije, ispitivanjem uzoraka briseva na COVID-19, potvrđen je 1 pozitivan nalaz, priopćili su jutros iz istarskog Stožera civilne zaštite. Epidemiološka obrada je u tijeku.


Engleska otvorila pubove

9.37 – Engleska je poduzela dosad najveći korak prema normalizaciji života u subotu kada je građanima konačno dopušten odlazak u pubove, kod frizera i u restoran prvi put u više od tri mjeseca.

Premijer Boris Johnson poručio je da se svi moraju odgovorno ponašati i održavati socijalnu distancu kako bi podržali gospodarstvo a da se pritom ne izazove drugi val koronavirusa.

Dio frizera je otvorio vrata već u ponoć dok je pubovima dopušteno otvaranje u 5 sati po GMT-u na tzv. “super subotu”. Međutim, neki su zabrinuti da je možda došlo do prevelikog popuštanja mjera.


U Brazilu (ne)trebaju maske

9.36 – Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro razvodnio je zakon o obveznom masovnom nošenju zaštitnih maski za lice kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, prema službenom vladinom listu Diario Official. Odobrio je zakon o nošenju zaštitnih maski za lice u javnosti no izbacio je odredbe o obveznom nošenju maski na mjestima poput škola, prodavaonica ili crkvi.

Prema predsjedničkoj palači formulacija koja uključuje “zatvorena mjesta na kojima se ljudi okupljaju” mogla bi voditi u ograničavanje ljudskih prava.


U Americi policijski sat zbog rekordnog rasta broja slučajeva

9.18 – Alabama i još šest američkih država zabilježile su rekordan porast broja slučajeva koronavirusa u petak dok je najnaseljeniji okrug u Floridi uveo policijski sat uoči Dana nezavisnosti, a Arkansas je krenuo u smjeru obaveznog nošenja maski u javnosti. Sjeverna Karolina, Južna Karolina, Tennessee, Aljaska, Missouri, Idaho i Alabama zabilježili su novi veliki dnevni porast slučajeva covida-19.

Texas je dostignuo novi rekord u hospitalizacijama, a jedan je liječnik pozvao na “potpuno zatvaranje” države kako bi se virus stavio pod kontrolu. Dnevni broj slučajeva u SAD-u bio je 53.483 kasno u petak, ispod rekordnih 55.405 dan ranije.


U Brodsko-posavskoj županiji 10 novih slučajeva

9.03 – U Brodsko-posavskoj županiji 10 je novozaraženih koronavirusom. Za dvoje ne znaju kako su se zarazili. Ova brojka nije konačna jer se neki nalazi još čekaju. Kako su izvijestili na presici lokalnog Stožera civilne zaštite, zaraženi imaju oko 300 kontakata, ali ta lista još nije konačna.

“Od 10 novih slučajeva, njih osam bilo je na privatnom događaju izvan županije. S tog događaja diljem zemlje ima čak 26 zaraženih, oni su na području Grada Zagreba te Primorsko-goranske, Šibensko-kninske, Požeško-slavonske županije, Dubrovačko-neretvanske…”, rečeno je na presici.

Zabava je bila 26. lipnja, a neslužbeno se doznaje da je riječ o svadbi u Zagrebu.

Stožer je poslao poruku svima da poštuju mjere, osobito na sutrašnji dan izbora.

Koliko se situacija usložnjava brojkom je ilustrirao i ravnatelj bolnice Josip Samardžić podsjećajući da je u protekla tri dana uzeto više od 500 briseva, a prije toga ritam je bio 20-ak briseva dnevno.

Samardžić je rekao kako je u ovom trenutku u samoizolaciji 60 do 80 djelatnika iz zdravstvenog sustava u Brodsko-posavskoj županiji. Zbog te činjenice kaže biti će potrebna reorganizacija rada zdravstvenih sustava, koji za sada funkcioniraju.


Buduća snaha Donalda Trumpa pozitivna na koronavirus

8:30Kimberly Guilfoyle, moguća buduća snaha američkog predsjednika Donalda Trumpa, pozitivna je na koronavirus, javlja Guardian.

Iz Trumpovog tima rekli su da će ju ponovno testirati kako bi bili sigurni da je zaista pozitivna jer nema simptome. Guilfoyle će otkazati sva javna pojavljivanja i nastupe. Trumpov sin negativan je na Covid-19, no i on je u samoizolaciji i neće se pojavljivati u javnosti.


Spiegel: ‘U Hrvatskoj povećanje zaraze za 232 posto, u BiH 75 i u Srbiji 125’

8:00 – Poznati njemački list Der Spiegel pisao je o zarazi koronavirusom u zemljama Zapadnog Balkana pa kaže da je “to područje bilo pošteđeno koronavirusa, no zaraza se naglo počela povećavati”. Spiegel pokušava dati odgovor zašto je to tako. Navode da je Austrija u srijedu izdala najvišu razinu upozorenje za putovanja u zemlje Zapadnog Balkana.

“Dugo je izgledalo kao da će regija biti relativno pošteđena pandemije, ali sada se novi slučajevi zaraze dramatično povećavaju. U Hrvatskoj je porast zaraze u odnosu na prošli tjedan porastao za čak 232 posto, u BiH 75 posto i u Srbiji 125 posto”, piše Spiegel.


Međimurje bez zaraženih

7:40 – Do 4. srpnja su u Međimurskoj županiji testirane 22 osobe i svi su rezultati negativni. Županijski Stožer javlja da je u Međimurju testirano ukupno 1.306 osoba te da je još jedan aktivan slučaj. Statistički gledano, još dvije osobe se vode pod aktivne slučajeve, no one žive i rade u Zagrebu i posljednje vrijeme nisu boravile u Međimurskoj županiji.

Od 25. veljače oporavilo se osam osoba.


Stožer Brodsko-posavske županije pozvao izvanrednu pressicu zbog broja zaraženih

7:30 – U 9 sati ujutro održat će se izvanredna konferencija za medije Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije. U pozivu koji je poslao načelnik Stožera, Stjepan Bošnjaković, stoji:

“Zbog daljnjeg pogoršanja epidemiološke situacije te značajnog porasta broja novozaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije, pozivam Vas na izvanrednu press konferenciju Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije kako bismo izvijestili javnost o najnovijim podacima.”

Portal SBOnline podsjeća da je u petak u Brodsko-posavskoj županiji potvrđeno pet novih slučajeva zaraze koronavirusom. Troje osoba od njih pet su zdravstveni djelatnici. Prema podacima stranice koronavirus.hr, na području Brodsko-posavske županije je 16 aktivnih slučajeva, a od početka epidemije, ukupno je zabilježen 61 slučaj.

Preminula je jedna osoba.

Povratak na Net.hr