TKO ĆE POKRITI DUG?

ZBOG VELEDROGERIJA NEMAJU ZA PLAĆANJE REŽIJA: Bolnica na jugu zemlje jedva podmiruje lijekove, za struju i ostalo – nemaju

Koliko dug veledrogerijama opterećuje domaće zdravstvo pokazuje i primjer dubrovačke bolnice u kojoj nemaju dovoljno novca za plaćanje režija

Veledrogerije su ograničile isporuku lijekova bolnicama, jer je, kako pokazuje i brojač na stranici Hrvatske udruge poslodavaca, njihov dug prešao šest milijardi kuna. Ministar zdravstva Vili Beroš kaže da je takav potez neprimjeren te najavljuje nove pregovore kako pacijenti ne bi ostali bez lijekova. Premijer Andrej Plenković također je tijekom utorka poručio da građani neće ostati bez lijekova.

“HUP već mjesecima upozorava Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo financija i premijera na dnevni rast duga od 20 milijuna kuna”, rekla je za RTL predsjednica HUP-ove Koordinacije veledrogerija, Diana Percač.

Istaknula je kako je opskrba lijekovima ograničena za 15 bolnica koje svoje dugove nisu podmirivale najmanje godinu dana. “Često je pitanje o kojim lijekovima je riječ, ali tu nema konkretnog odgovora, jer možemo bez jednog lijeka ostati već sutra, a bez nekog drugog za mjesec dana”, pojasnila je Percač.

VELEDROGERIJAMA JE PREKIPJELO: Zbog dugova ograničili isporuku lijekova bolnicama: ‘Sve veći broj njih prelaze kritičnu razinu’

Dubrovačka bolnica nema ni za režije

Beroš je pak dug sveo na 3,6 milijardi kuna te nastojao umiriti građane. “Moram reći da ne prijeti nestašica jer će ova Vlada kao i do sada napraviti sve da do nestašica ne dođe i da svi hrvatski bolesnici dobiju lijekove koje trebaju”, poručio je ministar zdravstva.

Da jedan problem za sobom vuče i sve ostale, pokazuje primjer dubrovačke bolnice, koja više ne grca u dugovima samo zbog lijekova. Sada nemaju ni za režije. Njihovi dugovi prema veledrogerijama iznose 38 milijuna kuna.

“Sva slobodna sredstva koja idu, idu isključivo na lijekove. Energetika se zapostavlja, za plaćanje struje kasnimo nekoliko mjeseci, ostale komunalije također”, rekao je pomoćnik ravnatelja OB Dubrovnik za financijsko poslovanje, Pavo Perić.

‘NJIHOVO UCJENJIVANJE JE NEPRIMJERENO’: Beroš komentirao odluku veledrogerija o obustavi isporuke lijekova

Nastavak pregovora

Posljednju financijsku injekciju veledrogerije su dobile u studenom. Sada traže tri milijarde kuna, no ministar Beroš tvrdi kako neće izlaziti izvan već zadanih proračunskih okvira. No, ne odbacuje nove pregovore, kako bi barem djelomično riješio problem star više od 20 godina.

PLENKOVIĆ SE JAKO PROMUKLIM GLASOM OBRATIO MEDIJIMA: ‘Neće građani ostati bez lijekova!’

Povratak na Net.hr