AKCIJA INSPEKCIJE

ZBOG PUŠENJA ZATVORENI DESECI ZAGREBAČKIH LOKALA: ‘Inspektori su izbacili goste van i zatvorili nas bez ikakvog upozorenja’

Sanitarna inspekcija zatvorila je više lokala u Zagrebu, neslužbeno se doznaje čak 30-ak, zbog pušenja u prostoru u kojem se poslužuje i piće.

Ogorčeni ugostitelji smatraju kako je ovo osveta zbog najavljene pobune protiv porezne reforme koja će porez na ugostiteljske usluge podići s 13 na 25 posto.

Zatvaranje lokala

Brojni sanitarni inspektori pohodili su zagrebačke lokale i redom ih, ako bi utvrdili da ne poštuju sva pravila iz Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda, zatvarali.

“Inspekcija je upala i ako bi utvrdila da se piće poslužuje u istom prostoru gdje se i puši zatvarala bi lokal. Nikakvo upozorenje ugostiteljima nije dano, a gosti su jednostavno izbačeni na ulicu”, opisala nam je gošća koja se zatekla u Craft roomu, poznatoj zagrebačkoj točionici piva.

sanitarna inspekcija Craft
Lokali su zatvarani bez upozorenjaFoto: snimio čitatelj

Što će reći gosti?

Ni Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda ne predviđa trenutačno zatvaranje lokala u slučaju da se utvrde nepravilnosti, nego rok za usklađivanje sa zakonom, kao i dostavu odluke o kazni, objašnjavaju nam ugostitelji koji su se našli na meti inspektora.

Lokali su im zapečaćeni na osam dana, bez obzira što im je poslovanje uredno i što plaćaju sva davanja državi. Ugostitelji strahuju i zbog dobavljača s kojima će sada, zbog zatvaranja, imati problema, a muči ih i hoće li, u nemilosrdnoj tržišnoj utakmici, uspjeti vratiti povjerenje gostiju.

sanitarna inspekcija
Ugostitelji smatraju da je ova akcija osveta za najavljenu pobunu zbog porezne reformeFoto: snimio čitatelj

Poruke ugostitelja

“Dragi naši gosti, obavještavamo vas da će Craft room biti zatvoren sljedećih nekoliko dana zbog inspekcijskog nadzora konzumacije duhanskih proizvoda u ugostiteljskom objektu. Unatoč tome što zakon predviđa i novčanu kaznu kao sankciju, inspekcija je odlučila poduzeti drastične mjere privremenog zatvaranja objekta. Žao nam je što nekoliko sljedećih dana nećete moći provesti u Craft roomu za što vam se ispričavamo i molimo za razumijevanje”, poručuju iz Craft rooma.

Green Gold
I iz Sofre su se putem Facebooka ispričali gostimaFoto: Tomislav Miletic/PIXSELL

 

Oglasili su se i iz Sofre, jednog od najpoznatijih zagrebačkih restorana koji je također prošle večeri zatvoren.

“Dragi naši gosti, obavještavamo vas da restoran Sofra Green Gold neće biti otvoren sljedećih nekoliko dana zbog inspekcijskog nadzora vezanog uz konzumaciju duhanskih proizvoda na terasi. Poduzete su drastične mjere bez ikakvog upozorenja ili mogućnosti plaćanja novčane kazne. Moramo naglasiti da u proteklom razdoblju poslovanja nismo imali takvo neugodno iskustvo, te se ovim putem ispričavamo i molimo za razumijevanje”.

Povratak na Net.hr