ZAGEPČANIMA STIŽU PRIJETNJE NA KANTAMA / Zna se i tko ih ostavlja; 'Zbog korice kruha otpad će truliti, tjeraju ljude da susjedima gledaju u smeće'

U Čistoći tvrde da je namjera novih mjera potaknuti Zagrepčane da počnu paziti što bacaju u smeđe kante

24.7.2021.
12:10
Facebook/Pixsell
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Čistoća je počela po smeđim kantama i kontejnerima u Zagrebu ostavljati obavijesti prijetnje da će prestati odvoziti biootpad iz spremnika koji su kontaminirani i drugim vrstama otpada.

"Vaš spremnik nije ispražnjen jer je provjerom utvrđeno kako u njega niste odložili isključivo propisani biootpad. Odlaganje miješanog komunalnog otpada u spremnike za biootpad protivno je Zakonu o održivom gospodarenju otpadom. Molimo vas da do sljedećeg pražnjenja uklonite nepripadajući otpad iz spremnika kako bismo vam mogli pružiti uslugu", piše na obavijesti.

"Zbog jedne korice odbačenog kruha u kanti, otpad se neće baciti i tu će truliti i smrditi do daljnjeg. Ovim upozorenjem se očito želi navesti ljude da svom susjedu gledaju u smeće, prekopavaju po otpadu, prokazuju se međusobno i stvaraju zavade. Vlasti se neće u 21. stoljeću snaći i naći način kako riješiti problem, nego ćemo se poslužiti metodama 'prokaži i prijavi'", napisala je korisnica Facebooka u grupi Zakaj volim Špansko.

Poticanje na razvrstavanje otpada

U Čistoći tvrde da je namjera novih mjera potaknuti Zagrepčane da počnu razvrstavati otpad i paziti što bacaju u smeđe kante.

"Željeli smo skrenuti pozornost na potrebu pravilnog odvajanja i odlaganja biootpada jer ako se on miješa s drugim vrstama, neupotrebljiv je za daljnju oporabu u kompostani", navode u Čistoći, javlja Večernji list.

Tvrde da nije istina da se Čistoća na ovaj korak zapravo odlučila zato što više nema mjesta za odlaganje biootpada.

"Neometano odvozimo biootpad iz kućanstava u kompostanu podružnice Zrinjevac na Jakuševcu, a u cilju pronalaska srednjoročnog rješenja oporabe ove vrste otpada provodi se otvoreni postupak javne nabave po skraćenoj proceduri za novog oporabitelja", ističu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali