ZBOG GOVORA MRŽNJE NA DRUŠTVENIM MREŽAMA ZAGREPČANINA KAZNILI ZATVOROM: / Poticao je na nasilje prema LGBT zajednici

"Sud je ocijenio da takve izjave predstavljaju razinu komunikacije ispod svakog dostojanstva i zdravog razuma", navode iz udruge

26.2.2021.
14:31
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Zbog govora mržnje na društvenim mrežama u Zagrebu je izrečena kazna od šest mjeseci zatvora, uvjetno na godinu dana, za počinitelja koji je za napad suzavcem na klub Super Super 2017. napisao da mu je žao što posljedice nisu veće, priopćila je udruga Zagreb Pride.

"Govor mržnje usmjeren protiv LGBTIQ zajednice i Zagreb Pridea kažnjen je ovih dana u Zagrebu, uz važno obrazloženje suda pa kojemu bi ‘poticanje mržnje’ na temelju spolne orijentacije moglo imati ‘i znatno dalekosežnije posljedice u vidu stvaranja ili pojačavanja netrpeljivosti kod drugih osoba prema pripadnicima LGBTIQ zajednice, te poticanja osim na mržnju i na nasilje (kako psihičko, tako i fizičko)’", priopćili su iz Zagreb Pridea.

'Žao mi je što niste svi fasovali'

Udruga podsjeća da je prošle godine prijavila mladića koji je na njihovom Facebook profilu, referirajući se na napad suzavcem na queer zabavu u klubu Super Super 2017. godine, napisao kako mu je žao što tada posljedice nisu bile veće, i ‘što niste fasovali svi od reda’.

Ističu da je on sada kažnjen sa šest mjeseci zatvora, uvjetno na godinu dana, jer je, prema presudi, putem računalnog sustava i mreže javno poticao na nasilje i mržnju prema skupini ljudi zbog njihovog spolnog opredjeljenja, čime je počinio kazneno djelo protiv javnog reda javnim poticanjem na nasilje i mržnju.

"Sud je ocijenio da takve izjave predstavljaju razinu komunikacije ispod svakog dostojanstva i zdravog razuma", navode iz udruge pozivajući se na presudu suda.

Govor mržnje i zločini protiv LGBTIQ osoba u porastu

Udruga ističe da je opće poznato kako su su govor mržnje i zločini iz mržnje protiv lezbijki, gejeva, biseksualnih, transrodnih, interspolnih i queer osoba zadnjih godina u velikom porastu, što je, navode, lako provjerljivo tek površnim praćenjem društvenih mreža i komentara članaka na portalima.

Dodaju da se u izvješću ILGA-e za Europu o stanju ljudskih LGBTIQ prava u 2020. stavlja naglasak na velikom širenju homofobnog i transfobnog govora mržnje na društvenim mrežama, posebice u zemljama srednje i istočne Europe, uključujući i Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Istovremeno se upozorava da za to nisu odgovorni samo pojedinci, već i vlasti i osobe na poziciji moći koje se ‘koriste LGBTI zajednicom kao žrtvenim jarcem’", kažu u priopćenju.

Homofobni napadi na Maksimiru

Ističu da pogoršenju situacije u Hrvatskoj svjedoči i nedavna organizirana serija homofobnih napada na gejeve u zagrebačkim parkovima, posebice brutalno spaljivanje gej muškarca krajem prosinca u Parku Maksimir.

"Porastu nasilja uvijek prethodi porast netrpeljivosti i mržnje u javnom prostoru", ocjenjuju dodajući da su, premda mogu biti zadovoljni takvom presudom, svjesni da je to tek kap u moru mržnje koja se širi na društvenim mrežama i u javnosti prema pripadnicima LGBTIQ zajednice.

"Pozivamo i ohrabrujemo sve LGBTIQ osobe da prijavljuju slučajeve nasilja, diskriminacije i govora mržnje. Zagreb Pride ima stalnu službu pravne pomoći i savjetovanja, kao i psihosocijalne podrške", navode.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali