ZBOG GOLEMIH RUPA, STOŽER UVODI ZABRANU KRETANJA: / Mještani ogorčeni: 'Uložili smo novac, a ovo nam nitko nije rekao, evo od vas sad doznajemo'

Stožer uvodi nove mjere u Mečečanima, gdje će se, zbog sve opasnijeg urušavanja zemlje iz sigurnosti zabraniti kretanje i obrađivanje poljoprivrednog zemljišta.

6.2.2021.
21:57
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Zbog sve opasnijeg urušavanja zemlje u Mečečanima se uvode nove mjere. Stožer će zbog sigurnosti zabraniti kretanje i obrađivanje poljoprivrednog zemljišta na tom području, prenosi Dnevnik.hr. Stjepan Cvitkušić posadio je sjeme rajčice, patlidžana i paprike čije bi sadnice trebao za nekoliko tjedana preseliti u staklenik koji je udaljen oko 20 metara od vrtače. Za Dnevnik je rekao kako ga nije strah, "jedino ako se otvori pa da padnemo", rekao je.

U blizini Stjepanova OPG-a zemlja se otvorila na brojnim mjestima, a jedno od njih je i najveća vrtača u Mečečanima.

Geolozi ispituju teren

Prof. dr. sc. Bruno Tomljenović, geolog, rekao je kako u blizini najveće vrtače u Mečečanima ne očekuje nove. "Pa ne, jer je tu sad manje više na dubini od 5 metara manje-više, granica nije ravna kao zrcalo, što je normalno u prirodi, ništa nije idealno", rekao je Tomljenović.

Geolozi moraju snimiti cijeli kraj, a trenutno rade na ispitivanju prometnica. "Kroz te čelične elektrode ide struja i mi puštamo struju na instrumentu, svaka se kombinira sa svakom, dok se ne dobiju neki rezultati", objašnjava geolog Hrvoje Hlupić.

Konkretnih rezultata zasad još nema, no očekuju se ubrzo, a nakon toga i prve zabrane. "Već sad možemo reći praktički da će biti zabranjeno kretanje pojedinim površinama, zabrana obrađivanja poljoprivrednog zemljišta", kaže glasnogovornik Stožera Mladen Pavić.

Najveći problem je komunikacija

No, poljoprivrednici, koji su već počeli s radom, ističu kako je najveći problem komunikacija. "Uložili smo tisuću eura sveukupno, sa zemljom, sjemenima, još gnojiva nismo ni uzeli! Živcira me što sam evo saznao od vas informaciju koju smo mi trebali saznati možda prije, da, nismo znali", žali se Stjepan Cvitkušić.

Anto Jelečević iz Mečenčana kaže: "Gledamo valjda televiziju, preko televizije znamo sve!". Čekajući tako detalje zabrana, iz Stožera uvjeravaju kako će svi pogođeni ovom mjerom dobiti poticaje, kao i hranu za životinje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali