Zbog duga od 0,29 lipa ljudima prijete ovrhom!

‘Uz uplatnice za plaćanje komunalne naknade u 2012. godini, dobila sam od Grada Opatije i opomenu. Na njoj piše da sam dužna podmiriti dug od 0,29 lipa, a u protivnom će se pokrenuti postupak ovrhe’, priča jedna gospođa iz Opatije.

“Također, moja je poznanica dobila opomenu zbog duga, odnosno kamata za zakašnjele uplate od 0,37 lipa”, ispričala je Ana Ivančić iz Opatije, ukazavši na to kako se građane proziva zbog toga što svoje obveze nisu podmirili na vrijeme, a na nove im uplatnice nisu otisnuli datum dospijeća!

“Kakav je to način! Tjeraju ljude u dodatan trošak, umjesto da su od novca koji se utrošio za tiskanje i slanje opomena kupili kruh za siromahe”, prokomentirala je gospođa Ivančić za Novi list.

Nije precizirano na koje se razdoblje odnosi zatezna kamata

Ova Opatijka nije jedina koja je dobila upozorenje o ovom suludom dugu: u redakciju lista javila se još jedna gospođa, kojoj je zaračunat dug od 0,81 lipu! Još jedna gospođa primila je uplatnicu na ime duga od 2,85 kuna, pa je izrevoltirana izlistala sve svoje uplate iz prošle godine, jer račune plaća uredno 20. u mjesecu i nije joj bilo jasno zašto je kažnjena.

“Smeta mi što nije precizirano za koje se razdoblje odnosi zatezna kamata, a ukoliko na uplatnici ne stoji datum dospijeća – onda je to greška onoga tko je uplatnicu ispostavio, nikako ne platiše koji možda nema svaki dan za kruh, ali se trudi uredno podmirivati svoje obveze”, komentirala je neimenovana gospođa.

‘U ovom trenutku se nije moglo drugačije pripremiti opomene’

Na službenim internetskim stranicama Grada Opatije tvrde da se rokovi plaćanja komunalne naknade nisu mijenjali u odnosu na ranije godine, no budući da uplatnice koje su zaprimili početkom veljače ne sadrže rokove dospijeća, objavili su da je rok dospijeća po svakoj uplatnici 15. u mjesecu za tekući mjesec, s izuzetkom za prvi i drugi mjesec 2012. godine.

Što se tiče opomena o smiješnim dugovima, kažu da je “Grad u obvezi obračunavati zatezne kamate na zakašnjela plaćanja temeljem zakonskih odredbi za što je podložan nadzoru Državne revizije”, a radi “jedinstvene obrade podataka” svi dopisi koji sadrže opomenu (dug ili kamate) “imaju isti sadržaj bez obzira na visinu obračunatih kamata ili visinu duga iz ranijih godina, što se u ovom trenutku nije moglo drugačije pripremiti”.

“Budući da su u određenom broju slučajeva kamate ili dug obračunati u niskom iznosu, kako obveznici ne bi plaćali dodatne troškove provizije, obavještavamo ih da se taj iznos može uplatiti zajedno s prvom obvezom koja dospijeva za 2012. godinu na način da se iznos kamata (duga) pribroji obvezi za prvo dospjelo razdoblje”, piše na stranici grada.

Povratak na Net.hr