ČEKAJ, ON JE JOŠ U DORHU?!

ZBOG ČLANSTVA U MASONIMA SUSPENDIRAN ZAMJENIK GLAVNE DRŽAVNE ODVJETNICE: Vijeće odlučuje hoće li razriješiti Jelenića

Postupak je pokrenula Glavna državna odvjetnica

Državnoodvjetničko vijeće je na sjednici održanoj 13. travnja 2021.,  odlučilo da se zamjenika Glavne državne odvjetnice Republike Hrvatske privremeno udaljuje od obavljanja državnoodvjetničke dužnosti na tri mjeseca, počevši od 14. travnja 2021. (16. travanj 2021.), priopćio je DORH.  Riječ je o bivšem glavnom državnom odvjetniku Draženu Jeleniću, koji je podnio ostavku nakon što se otkrilo da je mason. Nastavio je raditi kao zamjenik glavne državne odvjetnice,no Etičko povjerenstvo DORH-a ocijenilo je kako je članstvo u masonima nespojivo s obavljanjem dužnosti u DORH-u.

NAKON OSTAVKE MASONA DRAŽENA JELENIĆA: Kandidati za glavnog državnog odvjetnika pred Vladinim povjerenstvom
KOŠTALO GA ČLANSTVO U MASONSKOJ LOŽI: Sabor razriješio glavnog državnog odvjetnika Jelenića

Državnoodvjetničko vijeće suspendiralo ga je nakon razmatranja zahtjeva od 6. travnja 2021. koji je Vijeću podnijela Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske. Zlata Hrvoj Šipek tražila je pokretanje stegovnog postupka zbog „osnovane sumnje da je počinio stegovno djelo iz članka 85. stavka 2. točke 7. Zakona o Državnoodvjetničkom vijeću“, ondnosno zbog ponašanja koje je suprotno načelima Etičkog kodeksa državnih odvjetnika i zamjenika državnih odvjetnika i koje nanosi šteta ugledu DORH-a.

Glavna državna odvjetnica predlaže izricanje stegovne kazne razrješenja od dužnosti te je zahtijevajala privremeno udaljenje dužnosnika od obavljanja dužnosti.  Državnoodvjetničko vijeće je zaključilo kako je mjera privremenog udaljenja razmjerna i opravdana budući da bi daljnje obavljanje državnoodvjetničke dužnosti dovelo u pitanje uredno funkcioniranje Državnog odvjetništva Republike Hrvatske kao samostalnog i neovisnog pravosudnog tijela.
Vijeće će, nakon razmatranja zahtjeva za pokretanje stegovnog postupka, donijeti odluku i o njoj obavijestiti javnost.

 

Povratak na Net.hr