Kupci su i zbog jedne lipe spremni promijeniti dućan

Iako su krajem godine poručivali da još pregovaraju s dobavljačima, trgovci, predvođeni najvećim maloprodajnim lancem Konzumom, jasno su dali do znanja da građani početkom godine neće osjetiti uvođenje PDV-a od 5% na kruh i mlijeko. Nitko od njih nije jasno precizirao dokad.

Kvaka je očito i u tome što je, primjerice, Dukatovo mlijeko s 3,2 posto mliječne masti već u prosincu ‘baždareno’ na cijene više 6,24% u odnosu na studeni. Dragan Munjiza, direktor konzultantske kuće Jakov Viktor, kaže da hrvatsko gospodarstvo ne može izbjeći svjetske trendove koji prate poskupljenja velike većine poljoprivrednih proizvoda, što je naprosto viša sila. Prema predviđanjima svjetskih agencija za hranu, mlijeko, jaja i meso u 2013. rast će najmanje 5 do 15%, a kako je i u svakoj zemlji koja je ulazila u Europsku uniju bilo poskupljenja, što je bila posljedica usklađivanja cijena s okruženjem, Hrvatska ni na to neće biti imuna.

Svjedočimo i novom trendu da se proizvođači i trgovci u dijelu osnovnih proizvoda čak odriču marže kako bi kupce zadržali pod svaku cijenu. Bude li jeftinije u BiH, Sloveniji ili Mađarskoj, tvrdi Munjiza, ponovno možemo očekivati šoping-turizam, piše Večernji list.

”Potrošači su u krizi spremni i zbog jedne lipe promijeniti trgovca ili po ulje i šećer ići u Sloveniju, bez obzira na izgubljeno vrijeme i potrošeni benzin. Zato trgovački lanci moraju cijene osnovnih 50 artikala držati na minimalnoj ili čak negativnoj marži”, kaže Munjiza, koji predviđa da će se zbog svega toga akcije u 2013. intenzivirati, čak i kao trajni oblik ponude, te još više pojačati pritisak na proizvođače i distributere da trgovcima omoguće dodatne rabate ili jeftinije proizvode.

Povratak na Net.hr