NOVE NELOGIČNE MJERE

ZBOG BESKONTAKTNIH TRENINGA, MNOGI ĆE SPORTSKI CENTRI OSTATI ZATVORENI: ‘Mi smo izgubili možda i cijelu generaciju sportaša’

Novim epidemiološkim mjerama zabranjeni su kontakti tijekom treninga i utakmica u zatvorenom, svaki će sportaš morati imati 20 kvadrata slobodnog prostora, a svlačionice i tuševi se ne smiju koristiti

Ublažavanje epidemioloških mjera koje stupa na snagu u ponedjeljak omogućit će rad zatvorenih sportskih centara. No, trenerima i igračima koji ih koriste mjere su nelogične. Naime, kontaktni sportovi se mogu trenirati, ali – bez kontakta. Zbog toga bi neki sportski objekti mogli još neko vrijeme ostati zatvoreni. Tako će, primjerice, taekwondo, u prostoru u kojeg inače stane 35 djece moći trenirati svega njih 10 i to bez kontakta.

“Taekwondo je kontaktni sport, a morat ćemo trenirati bez kontakta. Neće biti sparinga, djeca se neće moći boriti, neće biti grupnih igara. Sve će se svesti na rad u mjestu, kao kad smo imali online treninge koje smo provodili prije dva tjedna”, pojasnio je za RTL trener Taekwondo kluba Ion, Ivan Petošić.

DAKLE OVAKO: Od ponedjeljka je dopušteno treniranje u dvoranama, ali ne i utakmice – Capak pokušao objasnio odluku

Izgubljena cijela generacija sportaša

U dvorani nisu bili tri mjeseca, za prvi trening će biti spremni, ali novi uvjeti možda su već odavno neke odvratili od bavljenja sportom. “Tek ćemo sada početi zbrajati gubitke. Mnogo ih nije bilo na online treninzima ni na treninzima na otvorenom tek kad se ovo pokrene znat ćemo koliko ih je izgubilo motive i naviku redovitog treniranja”, rekao je Petošić.

Ista stvar je i s košarkom. Igrači će smjeti biti u dvorani, ali ovu igru neće smjeti igrati. “Važno je da su nas pustili u dvorane jer pritisak roditelja i djece zadnja tri mjeseca bio je ogroman. Neke stvari se u sportu ne mogu nadoknaditi, mi smo do sada izgubili možda i cijelu generaciju sportaša. Dočekali smo ovo s velikim olakšanjem, ali daleko je to od onoga što bi željeli”, poručio je voditelj Škole košarke Cedevita Junior, Dejan Jovović.

STOŽER OBJAVIO SVE DETALJE NOVIH MJERA: Ovo je šest odluka koje vrijede od ponedjeljka

Neki možda neće ni otvoriti

Novim epidemiološkim mjerama predviđeno je da svaki sportaš u zatvorenom mora oko sebe imati najmanje 20 četvornih metara. Svlačionice i tuševi se ne smiju koristiti, osim ako je to baš nužno. Zbog toga će mnogo dvorana i sportskih centara ostati zatvoreno, poput jedne dvorane za mali nogomet, čija su vrata zaključana već 100 dana. A možda tako i ostane još neko vrijeme, jer vježbanje udaraca i pucanje na gol je dopušteno, ali igranje nogometa – ne.

“Nogomet bez kontakta nije nogomet i nema svrhe uopće otvarati. Ako otvorimo naše stranice bočne i onda prođemo kao otvoreni teren možda bi nam mogli dopustiti da se igra s kontaktom. Mogli bi, ali to ćemo još vidjeti”, rekao je voditelj sportskog centra Mario Kršek.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr