Iza 31.779 maturanata i onih koji bi ove godine htjeli upisati fakultet, ostalo je najstresnije razdoblje života. Sa zadnjim danom lipnja ispisani su i zadnji ispiti ljetnog roka državne mature. Sad im predstoji iščekivanje do 14. srpnja, kad će biti objavljeni preliminarni rezultati. Potom kreće rok za prigovore, a kako je tko napisao maturu definitivno će znati 21. srpnja.

Specifična matura

Ova matura je bila po nekim stvarima specifična. Nekoliko je učenika palo u nesvijest, jer su pišući ispite u učionicama bez klime po najvećim vrućinama morali nositi maske. Posebne epidemiološke mjere bile su još jedna novost za maturante, ali i nastavnike koji su se pobunili zbog toga što su na ispite smjeli doći i učenici u samoizolaciji. Unatoč tome u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja zadovoljni su organizacijom i činjenicom da nije bilo većih problema.

"Uistinu moram iskazati zadovoljstvo što su, unatoč svim okolnostima i epidemiološkim mjerama kojih su se svi morali pridržavati, ispiti mature provedeni bez većih potresa. Nismo zaprimili nijednu pritužbu na ranije otvaranje ispita, pogrešno pakiranje ili krađu ispita i slično, što se znalo događati proteklih godina", rezimira za Slobodnu Dalmaciju ravnatelj NCVVO-a Vinko Filipović.

Zasluge pripisuje školama, ravnateljima, ispitnim koordinatorima te nastavnicima, kao i svojim kolegama iz centra. Ipak, dodaje kako nisu uspjeli sasvim spriječiti gorući problem našeg obrazovanja - prepisivanje.

Muke po Filipu Latinoviczu

Tako se doznaje da je šestero maturanata prepisivalo s mobitela tijekom ispita. Čak četvero ih je poseglo za tim rješenjem pišući esej iz hrvatskog jezika na A razini, gdje je tema bila Povratak Filipa Latinovicza. Za njih je ova matura gotova, jer se za taj prekršaj "koji je primijećen prije, tijekom ili nakon polaganja ispita državne mature ili tijekom ocjenjivanja izriče mjera poništavanja svih položenih ispita i zabrana polaganja ostalih ispita u tome ispitnom roku“.

No, šansa im se pruža najesen, kao i za 151 maturanta koji nije pristupio eseju iz hrvatskog jezika. Oni su svojim nedolaskom upisali pad iz tog predmeta, koji je na maturi obavezan.

"Ne možemo konkretizirati je li se u tim slučajevima radilo o bolesti, spriječenosti nekom nepredviđenom okolnosti ili nečemu sličnom. Iako ni ove godine nije bilo minimalnog praga prolaznosti za esej iz hrvatskoga jezika, drugim riječima, taj se predmet mogao proći i ako je pristupnik doslovno na eseju predao prazan papir, a dobro riješio test, ipak je vrijedila obveza da se morao barem pojaviti na pisanju eseja", zaključio je Filipović.