Play ponuda

Zaustavite Fuchsa, nije dorastao svojim zadaćama

shimmer fallback
12.7.2010.
15:25
Play ponuda

"Moratorij je jedina mjera. Nema nikakvog smisla da sadašnji ministar određuje zadaće budućem ministru", izjavio je SDP-ov zastupnik Gvozden Flego na konferenciji za novinare u Saboru, ocijenivši da iz Ministarstva u zadnjih godinu dana nije došla nijedna kvalitetna mjera, te da ministar Radovan Fuchs nije dorastao zadaćama koje pred njim stoje.

Predloženi moratorij na zakonske i sve druge mjere Ministarstva SDP-ovci će sutra iznijeti na sjednici saborskog Odbora za znanost i obrazovanje, a ne prihvati li Odbor taj prijedlog, iznijet će ga, najavljuju, na plenarnoj sjednici Sabora.

arti-201006260054006SDP-ova zastupnica Marija Lugarić ocijenila je da je u godini dana mandata ministra Fuchsa i "utrt put nezakonitostima, bezbrojnom nesnalaženju i lutanjima, diletantizmu koji nema veze sa školom".

Da iz Ministarstva dolaze nezakonite odluke vidi u tome da je, izmijenivši Pravilnik, ministar odredio da u jednom školskom razredu može biti 30 učenika, iako je državnim pedagoškim standardom, koji je donio Sabor na prijedlog Ministarstva, propisano od 14 do 28 učenika po razredu. Upozorila je i da se pedagoški standard uopće ne provodi, navevši kao primjer te tvrdnje zabranu zapošljavanja stručnog osoblja (pedagozi, psiholozi, logopedi, socijalni radnici), kojih, tvrdi, uvelike nedostaje.

Da se Ministarstvo ne snalazi Lugarić vidi u problemima koje je imalo s državnom maturom, e-maticom, svjedodžbama u raznim bojama, a što sve, ocijenila je, svjedoči o "nevjerojatnoj lakoći neodgovornosti za sustav obrazovanja".

SDP-ovci su Ministarstvu prigovorili i odustajanje od sufinanciranja projekata iz fonda EU namijenjenog razvoju društva znanja, te što, upozorili su, financijski ne prate mlade znanstvenike.

"Jadna je ona zemlja koja svaki put kada joj nestane novca uzima od obrazovanja, od svoje budućnosti", poručio je Flego.

Prethodni članci:

arti-201007020081006 arti-201007060077006 arti-201006280121006

Play ponuda
Play ponuda