GRAĐANIMA STIŽU OBAVIJESTI / Prijeti dužnička kriza: Banke do kraja godine ukidaju prešutne minuse po računima - u problemu čak 840.000 ljudi

Kamate na prešutna prekoračenja kreću se, naime, od 8,11 do šokantnih 17,4 posto

30.8.2021.
10:05
Igor Kralj/PIXSELL

Nakon što je potkraj srpnja HNB najavila da će se mijenjati režim odobravanja minusa na tekućem računu, na adrese građana počele su stizati obavijesti banaka da će im za dva mjeseca ili najkasnije od početka iduće godine smanjiti takozvane prešutne minuse, piše u ponedjeljak Večernji list.

Istodobno, banke im nude odobravanje kredita na godinu dana kojim će zatvoriti iznos smanjenog prekoračenja. Banke, naime, nude dvije vrste minusa – dopuštene i prešutne. Dopuštene koristi samo 32 tisuće građana, a prešutne njih čak 840 tisuća i njihovo će im smanjenje značiti veliki udar na standard.

Kamate na prešutna prekoračenja dosežu i 17,4 %

HNB tvrdi da pokreće izmjenu zakona kako bi se korisnike prešutnih minusa zaštitilo od previsokih kamata, no ostalo je nejasno kako su se ljudi uopće našli u situaciji da im banke zaračunavaju kamatu koja je dva puta viša od zakonom najveće dopuštene?

Kamate na prešutna prekoračenja kreću se, naime, od 8,11 do šokantnih 17,4 posto! U prosjeku su oko 11 posto. A zakon koji su donijeli bivši SDP-ovi ministri financija Slavko Linić i Boris Lalovac zabranio je bankama da građanima zaračunavaju kamate iznad najveće dopuštene, što je trenutačno 8,11 posto!

U situaciji kad je kamatna stopa na štednju oko 0,005 posto, a država se u kolovozu zadužila uz kamatu od 0,01 posto, zaračunavanje kamate na prešutne minuse od 11, 15, 17,4, ali i od 9 posto izgleda kao pljačka.

HNB odobrila 94 tisuće dopuštenih minusa

Građani su potkraj lipnja uglavnom u prešutnom minusu bili 6,3 milijarde kuna, za što su bankama u godinu dana platili ili će platiti najmanje 630 milijuna kuna kamata. Da su taj novac putem trezorskih zapisa banke posudile državi, od njega bi na kamatama dobili samo 630 tisuća kuna! A što je najgore – ljudima uopće nije jasno otkud odjednom prešutni minusi kojima ih deru.

HNB je odlučio reagirati kad su otkrili da se 95 posto svih minusa na tekućem računu odobrava mimo odredbi o najvećoj dopuštenoj kamati.

HNB ističe da su banke odobrile svojim klijentima 94 tisuće dopuštenih minusa kod kojih je najveća kamata 8,11 posto i 1,7 milijuna prešutnih minusa za koje ne postoji ograničenje kamate. Srećom, ipak nisu svi koji su to mogli ulazili u minuse – dopuštene koriste 32 tisuće od 95 tisuća, a prešutne njih 840.000 od ukupno 1,7 milijuna, donosi Večernji list.

Možda će te zanimati

SVE TAJNE ZAGREBAČKE STRIPTIZETE /

'Političari su izuzetno neugodni, stalno dobivam bizarne ponude. Jedna je bila posebno jeziva...'

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali