BURNE REAKCIJE

ZATVARA SE NAJVEĆE PRIHVATILIŠTE ZA TRAŽITELJE AZILA? Šuška se o Borovju kao novoj lokaciji, nezadovoljni stanovnici najavljuju prosvjede

Zagrebački hotel Porin uskoro bi trebao dobiti novo ruho. Obnova hotela značit će i nužni premještaj tog dugogodišnjeg Prihvatilišta za tražitelje azila, a prema neslužbenim informacijama, novo prihvatilište mogao bi biti hotel Spačva koji se nalazi na autocesti Zagreb – Lipovac, tek nekoliko kilometara udaljen od granice sa Srbijom. No,  spekulira se da bi zamjensko prihvatilište moglo biti i u zagrebačkom naselju Borovje, u neuseljenenim državnim zgradama izgrađenim za znanstvene novake. Ta je vijest dobrano uznemirila tamošnje stanovništvo.

Prema još neslužbenim informacijama, dvije su opcije izgledne za zamjensko Prihvatilište za tražitelje azila. Jedna od njih je hotel Spačva, kod mjesta Lipovac. Ta je informacija neslužbeno potvrđena Jutarnjem listu, koji navodi kako taj hotel nije u državnom vlasništvu pa bi ga za tu namjenu trebalo kupiti, za što se spominje cijena od 2,5 milijuna eura.

Hotel Spačva, slažu se mnogi, bio bi dobar izbor za zamjensko prihvatilište.  Riječ je o hotelu s tri zvjezdice koji je izgrađen 2003. na mjestu nekadašnjeg motela. Ima ukupno 60 soba, od čega  7 apartmana, a i na pogodnoj je lokaciji, no iz MUP-a još uvijek ne daju službene izjave.

Druga informacija o kojoj se šuška posljednjih dana je da će zamjensko prihvatilište biti smješteno u zagrebačkom naselju Borovje. Naime, tamo postoje neuseljene državne zgrade izgrađene za znanstvene novake, a njima upravlja Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

I dok u oba ministarstva zasad šute, stanovnici Borovja su burno primili vijest da će im u susjedstvo možda uskoro doći tražitelji azila.

“Zadnjih dana čiste i osiguravaju zgrade u ulici Grada Chicaga koje su napuštene, a bile su izgrađene za znanstvene novake i u državnom su vlasništvu pa se proširila glasina da se to radi kako bi se u njih uselili azilanti iz hotela Porin koji bi trebao ići u obnovu, stoga smo se mi u kvartu organizirali i, ako je to istina, planiramo prosvjed protiv njihova preseljenja”, rekao je za spomenuti list umirovljeni branitelj časnik Miljenko Blažević koji živi na Borovju.

U Hrvatskoj inače, djeluju dva prihvatilišta za smještaj tražitelja azila – jedan  u Kutini, kapaciteta smještaja za sto osoba, a drugi u Zagrebu (bivši hotel Porin), kapaciteta smještaja za 600 osoba.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr