NOVA AFERA S HRANOM

ZATAŠKAN SKANDAL: U hrvatskom trgovačkom lancu otkriveno meso zaraženo salmonelom, a nitko nije javio građanima!

Prošlo je tek nešto više od mjesec dana otkako je dječak iz Bregane Mirko Vidović umro nakon konzumacije jaja zaraženih salmonelom, a na vidjelo je izašla nova afera. Ovoga puta riječ je o piletini zaraženoj Salmonellom enteritidis.

Da stvar bude gora, slučaj je otkriven u isto vrijeme kada je odjeknula afera sa zaraženim jajima iz Poljske i bio je zataškan, pa je hrvatska javnost bila uskraćena za važne informacije. O svemu tome piše Jutarnji list.

JOŠ SE NE ZNA UZROK SMRTI DJEČAKA IZ BREGANE: Salmonela pronađena u svim kutovima kuće

Obavijest objavila EU, ali ne i Hrvatska

Radi se, naime, o smrznutim pilećim fileima, kupljenima u jednom trgovačkom lancu u Zagrebu, koji bi mogli biti opasni po život.  U njima je, naime, izolirana bakterija salmonella enteritidis.

Vijest da su pileći filei, koji su bili na tržištu u Hrvatskoj, zaraženi salmonelom objavljena je 11. studenoga i to samo na europskim stranicama RASFF (Brzi sustav uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje), a iz obavijesti se vidi da je analiza provedena čak 20 dana ranije, 21. listopada. Pitanje je zašto je nalaz poslan s tolikim zakašnjenjem i zašto nije bila obaviještena hrvatska javnost.

Iz Ministarstva poljoprivrede za Jutarnji list su pojasnili kako je Hrvatska, kao članica RASFF sustava, dostavila obavijest da je jedan trgovački lanac proveo uzorkovanje piletine iz Poljske 21. listopada te je u njoj utvrđena prisutnost salmonele.

“Toj piletini je i prije dobivanja laboratorijskog izvješća istekao rok valjanosti te se iz tog razloga više nije nalazila na tržištu, a informacija koja je zbog toga u RASFF sustavu klasificirana samo kao ‘obavijest za informaciju’, a ne kao ‘alert’. Dakle, ta piletina se ne nalazi na tržištu u Hrvatskoj”, kazali su u Ministarstvu.

ODMAH PROVJERITE KAKVA JAJA IMATE U HLADNJAKU: Nakon smrti dječaka u Bregani, povlače se jaja iz Poljske! Oglasio se i Pivac

Solomonsko rješenje Ministarstva

U dopisu Ministarstva poljoprivrede piše kako javnost nije obaviještena jer je u trenutku kada je nalaz bio gotov već prošao rok trajanja piletini i ona više nije bila na tržištu. No, iz odgovora se da zaključiti da je piletina ipak bila na tržištu dok se čekao nalaz. To znači, piše Jutarnji, da možda i danas netko u zamrzivaču ima zaraženu piletinu kupljenu u listopadu u tom trgovačkom lancu.

U istom Ministarstvu ističu kako u svakom povlačenju proizvoda s tržišta obavještavaju javnost istog trenutka – putem priopćenja medijima i obavijesti na web stranici Ministarstva. U Hrvatskoj agenciji za hranu (HAH) povodom ovog slučaja kažu pak da je za kontrolu i poduzimanja potrebnih mjera nadležno isključivo Ministarstvo poljoprivede.

ZNATE LI ŠTO JEDETE? Hrvatska je postala poljska ‘kanta za otpatke’, a ponekad se i otvoreno krši zakon

Dvije afere u isto vrijeme

Zabrinjavajuće u svemu je što se uzimanje uzoraka koji su doveli do otkrića salmonele u piletini odvijao usred afere zbog salmonele u uvezenim jajima,a  obavijest o tome službeno nisu objavili ni Ministarstvo poljoprivrede, a ni HAH.

Kronološki gledano, piše Jutarnji, dječak iz Samobora preminuo je 11. listopada, a analize koje su dokazale priustnost salmonele u jajima izuzetima iz obiteljske kuće završene su 15. listopada.

Dva dana kasnije mediji su objavili priču o tome.

Nalaz koji je detektirao salmonelu u pilećem fileu bio je gotov 21. listopada. Istog dana su uzeti uzorci piletine koji su prošlog tjedna završili na EU listi upozorenja.

STVARNO STRAŠNI PODACI: 420.000 ljudi godišnje umre zbog hrane

Povratak na Net.hr