Tijekom konstituirajuće sjednice 10. saziva Hrvatskog sabora nije izglasano formiranje Odbora za europske poslove jer se oporbeni zastupnici nisu dogovorili oko imenovanja Bojana Glavaševića kao potpredsjednika tog odbora, već je, čini se, taj prijedlog stigao netom prije izglasavanja

Hrvatski sabor u srijedu je na konstituirajućoj sjednici izabrao odbore važne za svoj daljnji rad, odnosno njihove predsjednike, potpredsjednike i članove i time završio svečani dio zasjedanja. Za predsjednike i potpredsjednike Odbora za Ustav i Poslovnik izabrani su Dražen Bošnjaković (HDZ) i Vesna Nađ (SDP), Odbora za zakonodavstvo Marija Jelkovac (HDZ) i Katarina Peović (RF), Odbora za izbor i imenovanja Nada Murganić (HDZ) i Silvano Hrelja (HSU), Odbora za financije i državni proračun Grozdana Perić (HDZ) i Boris Lalovac (SDP), a Odbora za graditeljstvo i prostorno uređenje Predrag Štromar (HNS) i Vinko Grgić (SDP).

U uobičajenim okolnostima Sabor bira samo četiri odbora: za Ustav, zakonodavstvo, izbor i imenovanja i Mandatno-imunitetno povjerenstvo. Ovoga puta izabrao je i odbore za graditeljstvo i za financije jer se, kao matični, moraju očitovati o zakonu o obnovi Zagreba i okolice od potresa te o zakonima financijske naravi koji iz Vlade uskoro trebaju doći pred saborske zastupnike.

Bez dogovora o Bojanu Glavaševiću

Zbog premijerovog izvješća o sastancima Europskog vijeća i potrebi da se o njemu očituje izabrao je i Odbor za europske poslove, predsjednik mu je Domagoj Hajduković (SDP), potpredsjednik Domagoj Ivan Milošević (HDZ). Drugog potpredsjednika nije izabrao, jer je postalo očito da oporba nije suglasna oko imena, odnosno prijedloga Tomislava Tomaševića (Možemo!) da to bude Bojan Glavašević.

Taj prijedlog nije posljedica dogovora u oporbenim klubovima, nego je "očito nastao naknadno", rekao je Milan Vrkljan (DPMŠ). Predsjednik Sabora Gordan Jandroković poručio je oporbi da ne želi arbitrirati već će se glasovati o inicijalnom prijedlogu, dakle onom bez Glavaševića, a neka se oporba između sebe pokuša dogovoriti do idućeg puta. Ako dogovora ne bude glasovat ćemo o kandidatima koje oporba predloži, rekao je.

Smanjivanje Vlade po hitnoj proceduri

Izborom radnih tijela Sabor je završio svečani dio svoje konstituirajuće sjednice. Utvrdio je i da će na njenom radnom dijelu raspraviti zakonski prijedlog koji će omogućiti najavljeno smanjenje Vlade, odnosno broja ministarstava sa 20 na 16. O tom prijedlogu Sabor će raspravljati poslijepodne u hitnoj proceduri, a glasovat će na kraju rasprave.