ZLOĆUDNA BOLEST

ZASTRAŠUJUĆI PODACI: U 25 dana u Hrvatskoj je od raka umrlo čak 1200 ljudi

U Hrvatskoj od raka svake godine oboli 25.000, a umre 14.000 ljudi. Samo u siječnju tek započete 2017. godine od raka u Hrvatskoj je umrlo gotovo 1200 ljudi.

Zastrašujući podatak još je strašniji s obzirom na to da su posljednjih godina ovakva oboljenja kod nas u uzlaznoj putanji. Najčešći oblici zloćudnih bolesti su rak pluća, dojke, debelog crijeva, rektuma, maternice, prostate i anusa.

“Najvažnija je primarna prevencija kojom možemo spriječiti nastanak brojnih sijela zloćudnih bolesti. Primjerice, prestankom pušenja možemo prevenirati ne samo rak pluća već i rak usne šupljine, bubrega i mokraćnog mjehura. Druga važna stvar je otkrivanje onih zloćudnih bolesti koje možemo u velikom postotku otkriti u početnoj izlječivoj fazi bolesti, a to su rak dojke, vrata maternice, trupa maternice, jajnika i debelog crijeva”, izjavio je prof. dr. Damir Eljuga, ginekolog-onkolog i predsjednik Hrvatske lige protiv raka.

Hrvatska liga protiv raka osnovana je davne 1966. godine na inicijativu akadamika Ive Padovana, a ove godine obilježava 50 godina postojanja. Upravo na ovu veliku obljetnicu, 7. veljače održat će se koncert u Lisinskom kojem je cilj prikupiti sredstva za daljnji rad Udruge. Prihod od koncerta u cijelosti je namijenjen nadolazećim aktivnostima Hrvatske lige za borbu protiv raka.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr