ZASTRAŠUJUĆE OTKRIĆE: / Covid oštećuje pluća, srca, bubrege, ali i - testise; Jonjić: 'Ne stoji tvrdnja da je ovaj virus opasan samo za starije...'

Image
Foto: Profimedia
21.12.2020.
9:36
Profimedia
Play logo

Ne zna se još je li opasniji novi soj virusa SARS-CoV-2 koji je potvrđen u Velikoj Britaniji, ali se po svemu sudeći širi brže. "Nove mutacije mogu učiniti virus više ili manje opasnim za zdravlje zaraženih, ali mu i omogućiti da se više ili manje efikasno širi među ljudima", napisao je na svom Facebooku znanstvenik Igor Rudan koji smatra da stoga mjere koje su uspješno usporavale prethodne sojeve neće biti dovoljne za usporavanje novog soja.

Zbog toga, umjesto očekivanog blagog popuštanja za blagdane, u mnogim je dijelovima Velike Britanije sada uveden žešći "lockdown", piše Večernji list. Prof. Stipan Jonjić, pročelnik Zavoda za histologiju i embriologiju i Centra za proteomiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, rekao je da ovaj koronavirus i bolest koju izaziva imaju puno posebnosti i nepoznanica zbog kojih još uvijek nemamo načina za obuzdavanje pandemije, osim cjepiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Po onome što možemo pročitati u literaturi, osim oštećenja pluća, srca i bubrega vide se i oštećenja drugih organa i tkiva, poput oštećenja testisa, spermatogeneze pa čak i pad razine testosterona u muškaraca zbog COVIDA-19. Nije nevažno istaknuti ni lošiji kliničkih ishod bolesti u muškaraca s COVIDOM-19. Sve u svemu, ne stoji tvrdnja da je ovaj virus opasan samo za stariju populaciju kod koje se češće razvija teži oblik bolesti već i kod mlađih, o čemu ćemo naučiti puno više idućih mjeseci i godina", predviđa prof. Stipan Jonjić, pročelnik Zavoda za histologiju i embriologiju i Centra za proteomiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Image
ZA PET DANA U HRVATSKOJ SE PIŠE POVIJEST; Početak kraja pandemije: /

Evo tko će biti zadužen za zaprimanje prijava o nuspojavama

Image
ZA PET DANA U HRVATSKOJ SE PIŠE POVIJEST; Početak kraja pandemije: /

Evo tko će biti zadužen za zaprimanje prijava o nuspojavama

Play logo

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo