PRIPREMITE SE

METEOROLOGINJA NAJAVILA EKSTREME: ‘Događa se ono na što smo upozoravali’

Istra je jučer doživjela nešto što se ne pamti – Plomin je pogodila takva ekstremna tuča da su na cestu izašle ralice, a ljudi su led skupljali lopatama. Ekstremne vremenske prilike sve su češće i sve se manje mogu nazivati fenomenom.

EKSTREMNA TUČA U ISTRI! I RALICE MORALE NA TEREN: Ceste zavijene u bijelo, u prometu totalni kaos

Osim Istre stradao je i istočni dio Virovitičko-podravske županije, a jako je nevrijeme prije par dana pogodilo i dijelove Krapinsko-zagorske županije. Tuča veličine oraha pogodila je područje Bedekovčine, Zlatar Bistrice i Marije Bistrice.

NEVRIJEME POTUKLO OKOLICU SLATINE: ‘Led mi je ubio životinje, spašavali smo živu glavu’

Nakon tuče, leda i ralica, sljedeći tjedan ponovno stiže toplinski val, i to najjači ove godine.

Fenomeni se događaju zbog klimatskih promjena

Mnogi se u čudu pitaju zašto vrijeme toliko divlja. Objasnila je za HRT ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda Nataša Strelec Mahović.

‘Događa se upravo ono na što smo mi meteorolozi upozoravali u posljednjih nekoliko godina, a to je da će zbog klimatskih promjena ekstremne vremenske prilike postajati sve češće i sve ekstremnije’, kazala je meteorologinja.

Ekstrema će biti sve više

‘I to je upravo ono što nam se sada događa. Ovakva situacija kakva je bila u Istri nije izoliran slučaj, dan ranije u Italiji je zabilježena slična tuča, a u proteklih nekoliko dana bilo je ovako velikih količina tuče u drugim dijelovima Europe. Tako da nije samo kod nas, ali, nažalost, kod nas je pričinilo velike štete’, kaže Strelece Mahović.

Trebamo li se naviknuti na ovakve ekstreme? Meteorologinja smatra da trebamo.

‘S globalnim zatopljenjem atmosfera je postala toplija, čime je i energija čitavog sustava veća, a samim time je veća vjerojatnost ovakvih ekstremnih pojava’, rekla je.

Stiže novi toplinski val

Nakon ovakvih ekstremnih tuča i nevremena, u Hrvatsku stiže novi toplinski val. Spominju se temperature i veće od 40 stupnjeva.

‘Teško je toliko dana unaprijed reći kolike će biti temperature, ali sasvim sigurno očekujemo vrijednosti opet iznad 35 stupnjeva u mnogim predjelima Hrvatske. Bit će vruće i vrlo vruće, od vikenda pa nadalje’, zaključila je ravnateljica DHMZ-a.

Povratak na Net.hr