Zašto su poslodavci naglo krenuli đonom na Vladu?

Je li slučajnost da se jedan od najvećih okršaja na Danu poduzetnika između HUP-a i Vlade dogodio nakon što je Porezna počela čačkati po imovini naših najprobitačnijih kapitalista?

18.5.2012.
9:19
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Naime, za razliku od dosadašnjih Dana poduzetnika, na kojima su menadžeri uglavnom "gugutali" s elitom iz Banskih dvora, u četvrtak su frcale iskre i direktno su optužili Vladu zbog predstavljanja poduzetnika kao problema društva.

Vladimir Ferdelji iz udruge hrvatskih menadžera CROMA kaže da nije osobno bio u Westinu, no smatra da "ako nekom kopate po imovini, to nije razlog za ljutnju budući da spada u zonu kriminaliteta, a većina poduzetnika za sebe naglašava da su pošteno stekli imovinu".

Vlada prebacuje krivnju na poduzetnike i čini ih odgovornijima od drugih zanimanja

No, zamjera Vladi da prebacivanjem krivnje na poduzetnike sebi radi nepošten PR i tu se slaže s Ivanom Ergovićem iz HUP-a da treba objaviti i listu birokrata na stup srama.

"Javne institucije i poduzeća veći su generatori nelikvidnosti od privatnika. A posebno problematičnim smatram progon menadžera, o kojem nitko ne govori i to u smislu da odgovaraju za propuste svojom imovinom. Zašto to ne bi radili i ministri koji upravljaju daleko većim svotama tuđeg novca? Liječnici? Tko će htjeti biti menadžer nakon toga? Ovo je presedan", pita Ferdelji.

Poručuje da treba prokazivati i kažnjavati oduzimanjem imovine ili sve ili nikoga, te naglašava da su za stanje u gospodarstvu krivi i poduzetnici, ali i sindikati, no najviše od svih – politika.

Demoniziranje sindikata

Drugi član našeg stručnog tima, sindikalist Krešimir Sever bio je na Danu poduzetnika i kaže da zapravo nije uočio nikakav sukob između HUP-a i Vlade.

"Oni neprestano ponavljaju da ih se kriminalizira, nije to novo, kao ni njihovo samoveličanje, ohrabrivanje samih sebe pred Vladom i poruke da oni nose zemlju i gospodarstvo", kaže Sever.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Od napada mu je najupečatljiviji onaj na javne službe, i to od strane prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića.

"Na panelu je udario po državnim službenicima, govorio da su neradnici. Vlada u zadnje vrijeme preko različitih ministara otvara hajku u državnim službama i poduzećima, sotonizira sindikate, čak i poskupljenja plina i struje pravdaju zaposlenicima i kolektivnim ugovorima. Govore da će mijenjati kolektivne ugovore u javnim poduzećima iako ondje nisu direktni vlasnici, vrše pritisak na stvarne vlasnike, a nema nikakvog socijalnog dijaloga", kazao je.

Prijavit će Čačića i ostale?

Zaključuje da sindikati čak razmatraju mogućnost da međunarodnim i europskim sindikalnim organizacijama prijave ove pritiske, a za dokaz ponude analizu izjava ministara, pogotovo Radimira Čačića.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali