Zašto se zataškala jedna od najvećih afera Varaždina?

Dok Varaždin trese USKOK-ova istraga o poslovima Ivana Čehoka i lokalnog moćnika Davora Patafte, jedan lokalni portal podsjeća na aferu iz 2008.

10.3.2010.
16:14
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Riječ je o aferi Mercator nastaloj zbog navodno nezakonite zamjene zemljišta između grada kojeg je u ovom slučaju zastupao gradonačelnik Ivan Čehok i komunalne tvrtke Parkovi d.d. na čelu s Miljenkom Ptičekom.

Ono što je prouzrokovalo negodovanje i oštre kritike građana i struke jest činjenica da zamijenjena nekretnina nije bila u vlasništvu Parkova, već države i da se ovdje ne radi o ničem drugom nego, tvrdi se, otimačini i lopovluku.

''Iako je afera oko smeća i Čehokovog odnosa s Pataftom aktualna, smatram da se afera Mercator koja predstavlja kriminalni čin izvršen još 2008., nalazi među desetak prijava USKOK-a koje sam Čehok spominje da su stigle na adresu grada'', rekao je za aktualno.hrJosip Brdar, bivši direktor Parkova poznat kao jedan od najvećih protivnika sadašnjeg direktora navedene komunalne tvrtke.

On je već nekoliko puta upozoravao putem medija na prljave igre u samom vrhu varaždinske političke piramide, no kako to obično biva, u većini slučajeva ostao je ''kratkih rukava''.

arti-201002080691006 Iz potpisanog ugovora se jasno vidi da Grad Varaždin svoje vlasništvo od 47.062 metara četvornih zamjenjuje za šumu Jelačićku nepoznate površine koja nije vlasništvo Parkova, nego je društveno, odnosno državno vlasništvo, a koje bi temeljem korištenja moglo jednom postati vlasništvo Parkova.

Daljnjim razvojem događanja postalo je jasno kuda priča ide. Parkovi su taj rasadnik (47.062 četvornih metara) prodali Mercatoru te dobili poveću svotu novaca. Nameće se opet pitanje: zašto se Grad Varaždin odrekao oko 18 milijuna kuna, za koliko je prodan taj prostor, iako je svaka prodaja tog prostora bila neodgovorna prema kulturnim dobrima i prema građanima.

Brdarovo pismo u kojem ukratko objašnjava i dokumentima argumentira kriminalne radnje u spomenutoj aferi objavljeno je u Vjesniku 28. srpnja 2008, no sve se u rekordno kratkom roku zataškalo.

Potaknut najnovijim aferama u samom vodstvu grada, bivši se direktor Parkova ponovo oglasio te smatra da, između ostalog, razlog posjete USKOK-a varaždinskoj Vijećnici leži u aferi Mercator.

Upravo je on 3. svibnja 2008. godine podnesao USKOK-u kaznenu prijavu radi zlouporabe položaja i nesavjesnog rada u službi protiv gradonačelnika Čehoka i sadašnjeg direktora Parkova d.d., Miljenka Ptičeka. Iako je 10. listopada 2008. dobio od USKOK-a odgovor da se predmet nalazi u predistražnoj fazi postupka i da će ga završetkom kriminalne obrade obavijestiti o rezultatima, do danas rezultati te istrage nisu poznati.

27. prosinca 2008. godine poslao je i pritužbu na rad USKOK-a Državnom odvjetništvu, no ni tamo nije dobio odgovor.

I dok gradonačelnik Varaždina i dalje šuti, optuživani Miljenko Ptiček, direktor Parkova burno je reagirao dopisom koji je za aktualno.hr sastavio njegov punomoćenik, odvjetnik Nino Lučić.

U njemu optužuju Brdara za punjenje medijskog prostora lažima, insinuacijama i prozivanjem nadležnih institucija koje bi trebale posao obavljati isključivo prema njegovim zamislima i isti odraditi prema njegovim očekivanjima.

arti-201001240198006 ''Baviti se Josipom Ljubomirom Brdarom je gubitak vremena, a pravna država ne bi bila pravna država kada bi svoje poslove obavljala prema njegovom diktatu i željama. Na kraju, zahvaljujem se na prilici uvrštenja u Vaš medij, a za gospodina Josipa Ljubomira Brdara vrijedi ona stara izreka: "Nije bitno što je rečeno, nego tko je rekao", navodi se u pismu.

Hoće li se konačno staviti točka na i aferi koja već dvije godine trese Varaždin i zatvoriti krug lokalnih moćnika navodno upletenih u nju ili će i ona proći neprimjetno kao i dosad te biti skinuta s dnevnog reda istrage, ostaje samo na USKOK-u.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali