Play ponuda

Zašto se ovakav skup uopće održao u Saboru?

shimmer fallback
27.11.2013.
14:31
Play ponuda

Skup je moderirao Ladislav Ilčić iz udruge U ime obitelji i to nakon kratkog uvoda organizatora Branka Hrga iz HSS-a, koji je izjavio da referendum nije skup.

Što se tiče najavljenih predstavnika nevladinih udruga, skupu nije nazočila nijedna od 60-ak udruga iz fronte Građani glasaju protiv. Od "predstavnika vjerskih zajednica", osim Katoličke crkve, na raspravu su pozvali tajnika Sinode Reformirane kršćanske crkve u Hrvatskoj Branimira Bučanovića i ravnatelja Islamske gimnazije Mevludina efendiju Arslanija. Zaboravili su pritom na židovsku zajednicu, koja se dobro sjeća da je prije 80 godina proživjela Holokaust, nakon što je s progonom homoseksualaca započela priča o zdravom društvu u zdravom njemačkom tijelu. Štoviše, pojedini su sudionici bili uvrijeđeni što se bez sankcija (!) razbacuje podacima o Jasenovcu ili Auschwitzu. U glavnoj ulozi predstavnika vjerske manjine zato je bio Bućanović, koji je kazao da je bračna zajednica ugroženija nego ikad zbog razvoda, samačkog načina života i sukoba u obitelji.

I gošće iz inozemstva, poput Šveđanke Marie Hildingsson iz Federacije katoličkih obiteljskih udruga, pričale su o tužnim posljedicama razvoda na djecu, međutim nije pronađena poveznica između pucanja heteroseksualnih i sklapanja homoseksualnih brakova. Niti je bilo pokušaja da se objasni kako jedna stvar ima veze s drugom. Ali neke stvari, poput jednakosti, svim su se silama nastojale redefinirati.

Jednakost i diskriminacija nisu ono što ste mislili

"Često se govori da je to protiv jednakosti", primijetio je krčki biskup Valter Župan, pa nastavio: "Nitko od nas nije jednak drugome! Mi smo jednakopravni – pod istim uvjetima imamo jednaka prava. Ne smijemo padati na floskule da je to protiv jednakosti!" Utvrđena je i zanimljiva poveznica između abortusa i spolno prenosivih bolesti. Hvaleći Vladimira Putina što primjereno štiti ćudoređe u Rusiji, Župan je usput spomenuo da je "Rusija među prvima donijela pravo na abortus, a danas ima veliki postotak zaraženih AIDS-om i veliki postotak zaraze klamidijom u djevojaka".

Diskriminacija također nije što je nekad bila.

"Da li u pilote mogu i slabovidne osobe? Trebaju li se u glazbenu školu upisivati osobe bez talenta? Može li ženski rukometni klub reći da u klubu ne igraju muškarci nego samo žene?", povukao je tobožnje paralele Ilčić. Srećom za njega, nije bilo nikoga da proturječi njegovim floskulama. Da je po njegovom, čovjeku bi za ljubav trebao biti presudan nekakav organ po Ilčićevom izboru, a možda i poseban talent.

Odakle vam pare?

Žalosno je i da među silnim pitanjima koja si je postavljalo i na njih odgovaralo ovo složno društvance, nije bilo onoga o financiranju prikupljanja potpisa i promidžbene kampanje.

Bilo je, dakako, puno optužbi na račun Vlade koja se protivi izmjeni Ustava po željama "obiteljaša", a jednu od "suvislijih" imao je Hrvoje Hitrec iz HRAST-a, koji kaže da je to "vlast mentalnih komunista koji pokušavaju unijeti vrijednosti liberalnog fašizma". Mašala!

Dakle, sasvim je normalno da ova gomilica, bez ikoga da ih pozove na zdrav razum, uzurpira prostor Hrvatskog sabora.

Nešto vas je oduševilo, naljutilo, rastužilo ili potaknulo da potražite dodatne informacije? Za slanje konstruktivnih, smislenih komentara uveli smo posebnu adresu komentari@portal.net.hr kako bismo i dalje saznali što mislite o temama o kojima pišemo.

Namjera nam je redovito objavljivati komentare čitatelja za koje procijenimo da su konstruktivni te da iz njih svi zajedno možemo nešto naučiti.

Pišite nam.

Play ponuda
Play ponuda