NEMAJU PROBLEMA

ZAŠTO RIJEČANI NE ODBIJAJU ASTRAZENECU NA CJEPNIM MJESTIMA? Evo što rade kako im se ne bi događalo isto što u Zagrebu

U Primorsko-goranskoj županiji obavljaju se pripreme za cijepljenje prioritetne skupine građana iz treće faze koja će obuhvatiti mahom zdravu radnu populaciju

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, prof. dr. Vladimir Mićović, rekao je da se broj novih slučajeva među ukupno testiranima u toj županiji i početkom ovog tjedna zadržava na prošlotjednom udjelu od oko 23 posto. Prošli je tjedan zabilježio i visok prosječan broj umrlih, pa je u županiji zabilježeno po pet smrti od posljedica COVIDA-19, a tjedan prije je taj broj iznosio po tri smrtna slučaja u jednom danu, javlja Novi list.

U Primorsko-goranskoj županiji prvu dozu cjepiva primile su 39.723 osobe, a drugu dozu njih 7506. Sutra će u Sportskoj dvorani na Zametu ponovo biti organizirano masovno cijepljenje, kada se planira cijepiti 3000 osoba.

Još se uvijek uglavnom cijepe građani koji su stariji od 65 godina i kronični bolesnici. No, Mićović kaže da se obavljaju pripreme za prioritetne skupine građana iz treće faze koja će obuhvatiti mahom zdravu radnu populaciju, kao što su nastavnici, pomorci, zaposleni u pravosuđu, medijima i hotelijerstvu.

NJEMAČKA ODLUČILA: Građani mlađi od 60 godina će umjesto druge doze AstraZenece dobiti cjepivo Pfizera ili Moderne

Zašto nema odbijanja AstraZenece?

Zanimljivo je da za razliku od Zagreba, gdje je zabilježen velik broj odbijanja AstraZenecina cjepiva, Mićović tvrdi da takve situacije nisu zabilježene na cjepnim mjestima u PGŽ-u. Kaže da je razlog što u PGŽ-u obiteljski liječnici pozivaju svoje pacijente na cijepljenje i unaprijed ih obavještavaju koje će cjepivo primiti.

“Odbijanja bi sigurno bilo više kad bismo jednostavno zvali ljude iz baze podataka koje liječnici obiteljske medicine nisu prethodno obavijestili o tome koje će cjepivo primiti. To rade naši liječnici, a ako ih pacijent odbije, oni zovu sljedećeg koji je na listi, što znači da nama na cjepnim mjestima ne slabi odaziv i ne događa se da nam netko odbija cijepljenje.

Naši se liječnici trude svojim pacijentima objasniti sve prednosti i rizike svih cjepiva pa tako i AstraZenecina koje zbog različitih stavova u različitim zemljama Europske unije izaziva pozornost i skepsu građana”, kaže Mićović.

POZIVE NA CIJEPLJENJE DOBILE I STOTINE ONIH KOJI IH (JOŠ) NISU TREBALI DOBITI; Zna se gdje je bila greška: ‘Nekome je smrknulo, a drugome…’

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr