NAKNADA ZA OBNOVLJIVE IZVORE

RAZLOG ZBOG KOJEG POSKUPLJUJE STRUJA: DORH preispituje ugovore iz vremena Milanovićeve vlade

Koncem 2015. godine, Vlada kojoj je tada još bio na čelu Zoran Milanović, sklopila je najviše ugovora s novim proizvođačima energije iz vjetroelektrana, solarnih elektrana, pogona na biomasu i drugih, a zbog čega je država sada prisiljena povećati naknadu za obnovljive izvore s tri i pol na sedam i pol lipa po potrošenom kilovatsatu, koju plaćaju svi potrošači.

Novi list doznaje, neslužbeno ali iz pouzdanih izvora, da Državno odvjetništvo preispituje dio ugovora koje je država tada sklopila s proizvođačima električne i toplinske energije iz obnovljivih izvora, a zbog kojih danas nema dovoljno novca za otkup njihove struje, za državu obavezan.

PREMIJER O NAJAVLJENOM POSKUPLJENJU: ‘Vlada nastoji iznaći rješenje da građanima ne poskupi struja’

Struja iz obnovljivih izvora – triput skuplja

Iz spomenute naknade financira se otkup sve struje proizvođača iz obnovljivih izvora, koji je triput skuplji od električne energije na tržištu. Jedan megavatsat na tržištu košta 40 eura, dok se “obnovljivcima” jedan megavatsat plaća 120 eura. U Ministarstvu zaštite okoliša i energetike kaže kako se taj neodrživ sustav hitno mora promijeniti.

Stoga najkasnije do 1. lipnja država planira uvesti trošarine na tu poticajnu otkupnu cijenu povlaštenim proizvođačima energije.

“To su, kao i druge modele, odavno uvele i države poput Španjolske i Portugala, Francuske i još neke, u kojima se čude i zgražaju kad čuju koliko u Hrvatskoj plaćamo otkup struje iz obnovljivih izvora. Te su države ili uvele trošarine na poticajnu cijenu, ili je ukinule odnosno smanjile ako je proizvođač ranije od predviđenog ostvario povrat investicije”, kazao je za Novi list izvor iz Ministarstva energetike.

‘KATASTROFALNA ODLUKA MILANOVIĆEVE VLADE’: Petrov tvrdi da će zbog poskupljenja struje nedostajati milijarde kuna

“Nema dovoljno novca za ovakve, sadašnje cijene”

Plan je Ministarstva da proizvođači i dalje dobivaju ugovorene otkupne cijene za sve što proizvedu, ali će zatim u HROTE (Hrvatski operator tržišta energije) uplaćivati trošarine, dakle vraćati dio novca, iz čega će se opet financirati poticaji.

“Proizvođači moraju shvatiti da nema dovoljno novca za ovakve, sadašnje cijene, i za toliki broj sklopljenih ugovora. Svi su pristali na neki kompromis – i opskrbljivači, dakle HEP, RWE i drugi, koji će i dalje morati otkupljivati dio energije iz obnovljivaca; dio tereta nose i potrošači koji će plaćati skuplju naknadu, samo još proizvođači moraju ponijeti dio tereta”, kažu u Ministarstvu.

VIŠE NEMA DILEME: Cijena struje definitivno raste, stručnjak za energetsko tarifiranje ima izračun

Povratak na Net.hr