Play ponuda

ZAŠTO JE PRESUDA TALIJANSKOG SUDA NINI KULUZ TAKO DRAKONSKA? / Inače bi dobila tek uvjetnu kaznu, ali...

Image
Foto: Pixsell,Screenshot

Splićanka Nina Kuluz nepravomoćno je u Torinu osuđena na tri godine i četiri mjeseca zatvora zbog nezakonitog odvođenja sada osmogodišnjeg sina Cesarea iz Italije.

11.10.2017.
10:45
Pixsell,Screenshot
Play ponuda

Image
TALIJANSKI SUD OSUDIO NINU KULUZ NA 3 GODINE I 4 MJESECA ZATVORA: /

Ocu malenog Cesarea mora platiti 50.000 eura odštete!

Image
TALIJANSKI SUD OSUDIO NINU KULUZ NA 3 GODINE I 4 MJESECA ZATVORA: /

Ocu malenog Cesarea mora platiti 50.000 eura odštete!

ODVJETNIK NINE KULUZ KOMENTIRAO DRAKONSKU KAZNU: ‘Je li ovo pravno ili političko suđenje?’

Sud u Torinu prihvatio je imovinsko-pravni zahtjev dječakova oca Alessandra Avenatija. Kuluz mu mora platiti i odštetu od 50.000 eura za sve godine tijekom kojih nije znao gdje mu se nalazi sin.

Podsjetimo, Kuluz se sa sinom skrivala u Hrvatskoj i BiH.

Zbog niza otegotnih okolnosti Kuluz je dobila neobično visoku kaznu, sud je čak išao i iznad sankcije koju je predložilo talijansko tužiteljstvo.

Obično roditelj dobiva uvjetnu kaznu

Naime, u predmetima u kojima su roditelji optuženi za otmicu vlastita djeteta sud obično ide na oslobađanje od krivnje ili, u najgorem slučaju, na uvjetnu kaznu. No, preduvjet za takav razvoj događaja jest da optuženi roditelj postigne dogovor s drugim roditeljem te da surađuje sa stručnim službama, kao i da poštuje odluke suda.

Do toga u slučaju Nine Kuluz ipak nije došlo. Od 2012. godine pravomoćne odluke o zajedničkom skrbništvu na adresi u Italiji Kuluz nije poštivala, kao niti odluku o povratku dječaka u zemlju rođenja. Talijanski se sud stoga odlučio na težu kaznu. Maksimalna kazna prema talijanskom zakonu je četiri godine zatora, a sud je Kuluz osudio na tri godine i četiri mjeseca zatvora.

Izgubila roditeljsko pravo

No, odluka o oduzimanju zajedničkog skrbništva mnogo je gora jer je dosad Kuluz imala pravo doći sa sinom i biti s njim svakodnevno, uz pravo zajedničkog skrbništva s ocem. Što se tiče suda u Italiji, oduzimanjem skrbništva izgubila je roditeljsko pravo.

Visoku novčanu odštetu koju mora platiti Avenattiju sud joj je naložio platiti zbog toga što je on prodao dio svojeg poslovanja kako bi financirao pravnu borbu za sina te potragu za djetetom. Odvjetnica Gabriella Vogliotti tražila je da Nina Kuluz plati 100.000 eura odštete, no sud je procijenio kako je polovina tog iznosa dovoljna za naknadu štete ocu djeteta, piše Slobodna Dalmacija.

Play ponuda
Play ponuda