KOMENTAR HELENE PULJIZ

ZAŠTO CRKVA ŠUTI? Stožer ima novu žrtvu, Capak tvrdi da nema zaraženih na misama, zaraza bukti, a od angažiranog Kaptola nema glasa…

Crkva je već 30 godina među tri institucije kojima hrvatski građani najviše vjeruju i sigurno bi bilo korisno kada bi se nadbiskup Bozanić i svećenstvo jače i jasnije uključili apelima upućenima vjernicima – da poštuju svoje zdravlje i zdravlje drugih

Posljednje žrtve rata protiv korone su vlasnici i zaposleni u teretanama i rekreativnim centrima u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Zabranjen im je rad i javno su osramoćeni kao žarišta zaraze premda ni u njihovu slučaju, kao ni u svim ranijima, nismo doznali temeljem kojih podataka ih se stavilo na crnu listu i baš taj posljednji slučaj sa zatvaranjem teretana pokazuje koliko je odabir žrtava rata protiv korone proizvoljan.

Naprosto je fantastično da su u mjesecu u kojem su Dalmaciju masovno pohodili turisti, u kojem su masovno slavljeni Dan pobjede i Velika Gospa, a trčala se i Alka, Nacionalni stožer civilne zaštite baš teretane prepoznate kao žarišta zaraze. Zatvorene su očito samo zato što se nešto zatvoriti moralo ne bi li ispalo da stožeraši ipak vladaju situacijom i zato što prve stradaju lake mete – s malo kapitala, malo moći i malo zaposlenih.

Jer, kako pokazuje posljednji izvještaj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, stožeraši blage veze nemaju o žarištima zaraze – za doslovno 58,73 posto zaraženih nemaju podatke gdje su se zarazili. Čak i oni koji su se zarazili na svadbama, koje Stožer također navodi kao strašna mjesta širenja zaraze, imaju minoran udio u ukupnom broju oboljelih. Evo kako to izgleda za razdoblje od 17. do 24. kolovoza u tablicama HZJZ-a: od 1604 oboljela od koronavirusa samo ih se 27 zarazilo na svadbama, a za čak 942 osobe navodi se da nema podataka o izvoru zaraze?!

Gdje se zarazilo 60 posto oboljelih?

No, iako se za gotovo 60 posto zaraženih nije utvrdilo gdje su se i kako su se mogli zaraziti, to HZJZ Krunoslava Capaka nije spriječilo da u posljednjem izvještaju izričito ustvrdi kako “nema značajnog broja oboljelih koji bi se sa sigurnošću mogli povezati s proslavama Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, Sinjska alkom i blagdanom Velike Gospe”.

Dakle, prema stožerašima, masovni politički događaji i masovne mise nisu rezultirali širenjem zaraze, ali se zato sa sigurnošću teretane mogu proglasiti žarištem zaraze. Doduše, priznaju da su proslave Velike Gospe u Bosni i Hercegovini te u selima Brodsko-posavske županije rezultirale ponekom zarazom, ali HZJZ navodi da “nisu poznati zabilježeni slučajevi vezani uz veća svetišta”. Iako nemaju pojma gdje im se zarazilo 60 posto oboljelih.

Naravno da se ne može tvrditi da je do eksplozije broja novozaraženih došlo samo zbog masovnih misa tijekom proslave blagdana Velike Gospe, ali je nevjerojatno da se stožeraši usude uvjeravati kako širenje zaraze u Dalmaciji s tim nemaju baš nikakve veze. Zapravo, oni ni ne dopuštaju da se širenje zaraze uopće i povezuje s političkim skupovima i misama.

Na posljednjoj konferenciji za novinare šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović dvaput je izričito upitan o vezi proslave blagdana Velike Gospe u Dalmaciji s masovnom zarazom koronavirusom. Oba se puta Božinović pravio da mu to pitanje nije ni upućeno i umjesto da odgovori pričao je o nečem neodređenom, nečem dalekom i stranom, nečem za što ni sam ne može reći o čemu je zapravo pričao. Ponaša se kao da ima izričiti naputak Andreja Plenkovića da se mise ne smiju dovoditi u vezu s potencijalnim širenjem zaraze.

Božinović i Capak kao da se više boje Crkve nego Boga

Zašto se Božinović i Capak toliko boje povezati mise i političke skupove sa širenjem koronavirusa? Zašto je to u Hrvatskoj tabu tema? Zašto se događaji povezani s Crkvom izuzimaju iz političke računice uzroka širenja zaraze kad to ni sama Crkva ne čini? Pa sami su otkazali procesiju za Veliku Gospu u Sinju i pozivali ljude da se u velikim svetištima pridržavaju epidemioloških mjera.

Sami su i priznali da nije bilo pridržavanja epidemioloških mjera kad je nevrijeme vjernike stjeralo u crkve. Svi smo tome svjedočili i posve je logično bilo očekivati da i takva masovna okupljanja rezultiraju širenjem zaraze. Svima osim Božinoviću i Capaku koji se očito iz nekog razloga više boje Crkve nego Boga.

Izmotavanje i muljanje tog dvojca više se ne da ni slušati ni gledati, a upornim izbjegavanjem odgovora ili negiranjem povezanosti misa i širenja koronavirusa samo produbljuju sumnje i čine zapravo ogromnu štetu i građanima i Crkvi. Kako je jasno da od ekipe iz Stožera ne možemo očekivati principijelnu i sveobuhvatnu brigu za zdravlje nacije već daljnje selektivne mjere prema nasumično odabranim slabim žrtvama rata protiv koronavirusa, bilo bi dobro da se u ovom trenutku i Kaptol snažnije uključi u osvještavanje ljudi o opasnostima koje nosi zaraza koronavirusom. Pogotovo sad kad se zaraza nekontrolirano širi i dan za danom rušimo rekorde po broju oboljelih.

Zašto u propovijedima nema više poruka o čuvanju zdravlja?

Među novim strogim mjerama koje se od danas primjenjuju u Splitsko-dalmatinskoj županiji je i obavezno nošenje maski i korištenje dezinficijensa i u crkvama, kao i u svim zatvorenim prostorima. Naravno da ni policija ni inspekcijske službe neće upadati u bogomolje i kontrolirati nose li vjernici i svećenici maske, dezinficiraju li ruke i pridržavaju li se razmaka, ali baš zato bi se Kaptol morao snažnije uključiti i pozvati svećenike da inzistiraju na poštivanju mjera. Tim više što je izvjesno da će se mjere koje danas gledamo u Splitsko-dalmatinskoj županiji uskoro odnositi na cijelu Hrvatsku.

Toliko smo puta tijekom ovogodišnje proslave Velike Gospe čuli od vjernika da ne vjeruju u postojanje koronavirusa ili da im ne trebaju zaštitne mjere jer ih štiti Bog (iako i hrvatska duhovna poslovica veli ‘Čuvaj se, čovječe, i Bog će te čuvati’) da bi istinski bilo dobro u propovijedi uključiti i pozivanje vjernika da štite svoje i zdravlje drugih upornim pridržavanjem epidemioloških mjera.

Crkva je već 30 godina među tri institucije kojima hrvatski građani najviše vjeruju, ovo je jedan od onih trenutaka u životu Hrvatske kad bi nadbiskup Josip Bozanić i biskupi trebali pokazati da nisu dio problema –  što postaju velikim dijelom i zahvaljujući manipulacijama političara iz stožera – nego dio rješenja.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Net.hr-a.

Povratak na Net.hr